Foto: Thomas Traasdahl/Scanpix & EPA/ALLISON DINNER

Techjättar accepterar inbjudan till möte med Strömmer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och Danmark ska sätta press på techjättarna för att stoppa den organiserade brottslighetens missbruk av digitala kanaler.

Nu erfar Svenska Dagbladet att justitieminister Gunnar Strömmer (M) ska möta Snapchat och Tiktok den 2 oktober.

Gunnar Strömmers pressekreterare Erica Wide säger till SVT att det gått ut en inbjudan med ett datum till flera techbolag, men kan inte bekräfta vilka av företagen som kommer att närvara. Enligt SvD ska dock två av de fyra techjättarna Google, Meta, Snapchat och Tiktok ha tackat ja till ett möte med justitieministern.

Enligt tidningens uppgifter ska mötet äga rum den 2 oktober.

Svenska kriminella i Danmark

Till SvD skriver Tiktok i ett sms att de inte ”har några kommentarer för tillfället men ser fram emot att samarbeta med justitieministern”.

Snapchats policychef för Norden, Cees van Koppen, skriver i en kommentar till SVT:

”Vi har accepterat inbjudan till ett möte med justitieministern och ser fram emot att dela med oss av vad Snap gör för att bekämpa olagligt beteende och diskutera dessa frågor vidare.”

”Att använda Snapchat för att främja våld eller kriminella handlingar är olagligt och strider strikt mot våra regler”.

Dansk-svenska samarbetet intensifieras

Inbjudan följer justitieminister Gunnar Strömmers (M) möte med sin danska motsvarighet Peter Hummelgaard i Köpenhamn i onsdags. Mötet hölls med anledning av den senaste tidens våldsdåd i Danmark som kopplas till den svenska gängmiljön.

Båda parter var då överens om att sätta press på techjättarna för att stoppa den organiserade brottslighetens missbruk av digitala kanaler.

Strömmer sa på en pressträff efter mötet att man bland annat ska kalla de stora plattformarna till ett gemensamt möte.

Samtalen ska ha pågått under längre tid

Enligt SvD ska samtalen med techföretagen dock ha pågått under en längre tid och den första inbjudan från justitiedepartementet ska ha skickats redan i somras.

”Som nämnts per telefon kommer här ett save-the-date-mail för mötet den 2 oktober kl. 13.00 – 14.30 om rekrytering av barn och unga till kriminalitet via onlineplattformar”, skrev Strömmer till de fyra bolagen i juni, enligt SvD.

Telegram uppges inte vara bjudna trots den danske justitieministern Peter Hummelagaard hårda ord på presskonferensen:

– Telegram sticker såklart i ögonen. Det är där vi har sett de här menyerna med beställningar, sa Hummelgaard till TT och hänvisade till listor med pris för olika brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet