Foto: TT

Nordkorea-besöket en fjäder i hatten för regeringen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Besöket i Stockholm av Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho är utan tvekan en fjäder i hatten för den svenska regeringen. Mot bakgrund av det planerade toppmötet mellan USA och Nordkorea innebär det samtidigt att Sverige per automatik dras in i världspolitiken.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den svenska regeringen hoppas kunna spela en viktig roll när USA:s president planerar att träffa Nordkoreas diktator. Hur det blir med den saken är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om. För det första vet vi inte ens säkert om toppmötet verkligen blir av, för det andra är det oklart hur långt in i en sådan process USA är villigt att släppa Sverige.

Kan sätta Sverige på den världspolitiska kartan

Oavsett vad innebär Ri Yong-Hos besök i Stockholm att den svenska regeringen kan sätta Sverige på den världspolitiska kartan, inte minst i kommunikationen gentemot de svenska väljarna. Och då finns det knappast något som idag smäller högre än ett möte mellan Donald Trump och Kim Jong Un. Genom att visa att Sverige spelar en viktig roll i världspolitiken kan regeringen bygga förtroende för sin egen duglighet, vilket är särskilt viktigt när ett val närmar sig.

Nordkorea-krisen

Ingen annan internationell fråga har idag heller större politisk sprängkraft än konflikten på Koreahalvön. Hätsk retorik mellan USA och Nordkorea, robottester och kärnvapenprov har inneburit att konfliktnivån höjts avsevärt i regionen.

Viss islossning efter OS

OS i Sydkorea har dock inneburit en viss islossning, inte minst när det gäller retoriken. Ett toppmöte med Sydkorea har genomförts och nu kan alltså också ett möte med USA:s president bli aktuellt.

I det läget anländer alltså Nordkoreas utrikesminister till Stockholm. Under kvällen och morgondagen ska han överlägga med utrikesminister Margot Wallström.

Bara det faktum att Ri Young-Ho reser utomlands på ett officiellt besök tillhör ovanligheterna. Att han då väljer att komma till Sverige i ett läge när ett toppmöte med USA diskuteras innebär förstås att strålkastarljuset direkt riktas mot Sverige och den svenska regeringen. Ri Yong-Hos besök i Stockholm är dessutom förankrat hos såväl USA som andra länder med intressen, eller som är påverkade av läget, på Koreahalvön.

Ska diskutera toppmöte med USA

En diskussionspunkt på dagordningen när Wallström möter Ri Yong-Ho blir just spänningarna i regionen och förutsättningarna för ett toppmöte med USA. De som hoppas att ett sådant möte ska hållas i Sverige riskerar dock bli besvikna. Kim Jong Un har aldrig varit utomlands sedan han blev Nordkoreas diktator. Det mesta talar därför att ett eventuellt toppmöte hålls i Nordkorea. I annat fall kan förstås Sverige vara ett alternativ, liksom Schweiz, ett neutralt land där den nordkoreanske diktatorn dessutom har gått i internatskola. Andra tänkbara alternativ är Sydkorea eller Kina.

När statsminister Göran Persson 2001 träffade Nordkoreas dåvarande diktator Kim Jong Il skedde också det mötet i Pyongyang. Sverige var då ordförande i EU och Perssons möte med Kim Jong Il var framför allt ett toppmöte mellan EU och Nordkorea.

Ända sedan slutet på 1980-talet har Nordkoreas ambitioner att bygga upp en egen kärnvapenarsenal varit en internationell tvistefråga. FN:s målsättning är att Nordkorea ska skrota dessa planer, men hittills har nordkoreanerna gäckat världssamfundet. Trots tidigare uppgörelser har Nordkorea valt att fortsätta utvecklingen, vilket är huvudförklaringen till dagens uppskruvade läge.

Sverige spelar en annan roll i Nordkorea

Men Sverige spelar också en annan roll i Nordkorea. Sverige har sedan länge uppdrag för USA, Australien och Kanada som s k konsulär skyddsmakt i landet. Det innebär att den svenska ambassaden i Pyongyang hjälper till när medborgare från dessa länder har problem eller fängslas i Nordkorea.

När Ri Yong-Ho nu besöker Sverige är det i huvudsak tre konsulära ärenden som ska avhandlas. Det är tre amerikanska medborgare som sitter fängslade i Nordkorea och där Sverige nu arbetar med att försöka få dem frisläppta. Nordkoreanska eftergifter här skulle förstås inte enbart uppfattas som något positivt i Stockholm utan också kunna bidra till att minska spänningarna med USA.

Men det är inte bara de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Nordkorea som är viktiga i sammanhanget. Sannolikt handlar det minst lika mycket om att Sverige är medlem i FN:s säkerhetsråd. Nordkoreas mål är att mildra FN:s sanktioner och vägen dit går just via säkerhetsrådet.

Umgänge med diktaturer är riskabla

Blir mötet mellan Margot Wallström och Nordkoreas utrikesminister framgångsrikt innebär det samtidigt en framgång för den svenska regeringen. För alla regeringar är det viktigt att framstå som betydelsefulla internationella aktörer.

Men umgänge med diktaturer är också riskabla. Det har historien visat. Minsta felsägning av ministern i fråga riskerar att skapa inrikespolitisk turbulens, vilket bland annat Margot Wallström själv har fått erfara.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet