Frågan om den rysk-tyska gasledningen som ska dras genom Östersjön har blivit mer och mer kontroversiell. Redan i våras var Liberalerna ute och argumenterade mot ytterligare en gasledning och i somras följde Moderaterna efter. KD, som hade begärt dagens debatt, är nu även de mot Nordstream 2. Skälen som anförs är främst säkerhetspolitiska. Mikael Oscarsson (KD) vill att man använder FN-stadgan för att kunna säga nej till ytterligare en gasledning i Östersjön och framför allt vill han att man stoppar användandet av hamnen i Slite på Gotland.
Men även om regeringen ogillar tanken på ännu en gasledning finns det inga rättsliga grunder för Sverige att säga nej, det sade utrikesminister Margot Wallström (S) vid dagens debatt.
– Det är andra spelare här som har en avgörande roll i hur det ska gå med det här projektet. Vi kan ju skrika högt och ge intryck av att vi kan stoppa det, men det är inte vi som ensamma kan säga nej, säger Margot Wallström.
Alliansen godkände
Nordstream 2 ska dras parallellt med den redan befintliga Nordstream 1 som öppnades 2011. Det var den dåvarande Alliansregeringen som godkände gasledningen, något Margot Wallström påminde om i dag.
– Man kanske inte skulle ha sagt ja till Nordstream 1, sade utrikesminister Margot Wallström (S) vid dagens interpellationsdebatt med tydlig adress till den forna Alliansregeringen.
Hon menade att det försvårade omständigheterna för den sittande röd-gröna regeringen att agera i frågan.
Hon menade vidare att det är många intressen inblandade och att man kommer att göra en sammantagen bild av det hela.
Storpolitik
När USA:s vice president, Joe Biden, var på besök i Sverige nyligen, sade han att Nordstream 2 inte var bra för varken Sverige eller Europa, och att den nya gasledningen skulle kunna komma att destabilisera Ukraina ytterligare.
Tidigare har EU:s energikommissionär sagt att ytterligare en ledning skulle äventyra den fria konkurrensen på energimarknaden och öka på beroendet av en enda gasleverantör.
Men Victor Taraintzev, Rysslands ambassadör i Sverige, slår i torsdagens Aktuellt ifrån sig Bidens kritik om gasledningen som ett påstått politiskt vapen för Ryssland.
– Det är helt fel, säger han och menar att syftet med Northstream 2 endast är att få tillstånd en stabil och säker gasleverans.
Nordstream 2 vill även hyra hamnar i Sverige, Finland och Tyskland för att kunna genomföra arbetet. I Sverige är det hamnarna i Slite på Gotland och Karlshamn i Blekinge som är aktuella.
Ansökan nästa vecka
Nordstream 2 säger till SVT Nyheter att man kommer att lämna in ansökan till Näringsdepartementet nästa vecka. Går allt enligt planerna hoppas man att ledningen står klar 2019.
Vad är Nord Stream 2?
- Nord Stream 2 är en naturgasledning som ska gå mellan Ryssland och Tyskland. Tanken är att ledningen ska gå bredvid den redan existerande Nord Stream.
- Nord Stream har ägts fram till nu av ett schweizregistrerat konsortium. Huvudägare är ryska Gazprom (50%) där den ryska staten är majoritetsägare.
- Ledningen är 120 mil lång och planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten. Därför behövs ett godkännande från respektive stat. Tyskland har redan godkänt.
- För att kunna genomföra arbetet behövs tillgång till hamnar kring Östersjön.
- Arbetet planeras vara klart 2019.
Källa: Nord Stream 2