Riksdagens nyvalde talman Andreas Norlén sätter i dag igång med att försöka hitta en ny statsminister. Under dagen ska han i tur och ordning träffa varje partiledare enskilt.
– Det är för att få en bred bild av hur de olika partiföreträdarna analyserar läget, hur de ser på olika diskuterade regeringskonstellationer. Sen kan jag gå tillbaka och fundera på vilka följdfrågor som kan behöva ställas. Beroende på svaren kan jag tänka mig att det kommer behövas ytterligare samtal framöver.
Hur lång tid det tar att hitta ett regeringsalternativ beror på vad partiföreträdarna säger i dag, säger Norlén.
– Det finns ingen gräns i författningen hur många rundor man kan ha. Talmannen har fyra försök i kammaren, men dessförinnan kan man ha hur många rundor som helst.
”Kan ge upphov till nya frågor”
Till Aktuellt säger Norlén att man ska vara försiktig med att lägga allt för stora förväntningar på vad en talman kan uträtta och poängterar vikten av att agera opartiskt trots sin partibeteckning.
– Det är viktigt tycker jag när man går in i talmansrollen att man är hela riksdagens talman. Det innebär efter förmåga att leda dessa samtal med opartiskhet och utan partiglasögon.
Enligt talmannen är samtalsklimatet mellan partiledarna avgörande för om en ny regering kan ta vid.
– Beroende på vad partiledarna svarar kan nästa steg vara att bjuda in till en ny samtalsrunda. För då har jag hört alla en gång, och kan dra vissa slutsatser och då kan det ge upphov till nya frågor och en ny runda.