Stefan Löfven är bortröstad– så vem styr landet nu? Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Stefan Löfven bortröstad – vem styr landet nu?

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) fick en majoritet av rösterna emot sig och röstades bort som statsminister. Men vad händer nu? SVT:s Elisabeth Marmorstein reder ut.

Vid statsministeromröstningen tryckte 204 riksdagsledamöter på den röda knappen och Stefan Löfven röstades därmed ner.

Trots att Stefan Löfven har röstats bort har talmannen bett Löfven att sitta kvar på sin post för leda en övergångsregering.

Regeringsbildning

Övergångsregering

En övergångsregering förväntas dock inte ta några politiska initiativ, utan bara sköta löpande ärenden och sådant som det absolut inte går att skjuta på. Men i princip har en övergångsregering samma befogenheter som en vanlig regering, men den får inte utlysa nyval.

Röstas alla förslag ned blir det nyval

När Stefan Löfven nu tvingas bort är det upp till talmannen att presentera sitt förslag till ny statsminister för riksdagen. Talmannen Andreas Norlén har meddelat att han på torsdag kommer att inleda samtal med företrädare för riksdagens partigrupper, så kallade talmansrundor, för att reda ut vilket eller vilka partier som har bäst förutsättning att bilda regering.

Går det första förslaget om statsminister inte igenom måste talmannen lägga fram ett nytt förslag, vilket han kan göra totalt fyra gånger. Innan dess går talmannen runt till alla partier och hör hur de ser på regeringsfrågan.

Vilka partier kan stödja vilken statsministerkandidat? Talmannens uppgift är att sätta partipolitiken åt sidan och bedöma vilken kandidat som har störst möjlighet att röstas igenom.

Om riksdagen röstar ned alla förslag blir det ett extra val, som måste hållas inom tre månader. Detta har dock aldrig tidigare hänt i svensk historia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet