Ali Mirazimi professor i kliniks virologi om Astra Zenecas vaccin. Foto: SVT/TT

Astra-biverkningar kopplas till extrema nivåer av typ av antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

De patienter i Norge som drabbats av ovanliga blodproppar efter att ha fått Astra Zenecas vaccin hade alla skyhöga nivåer av en typ av antikroppar, vilket påverkade blodets koagulation. Det har en norsk forskargrupp kommit fram till i en ny studie.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, menar att studien kan göra att användningen av vaccinet förbättras.

Forskarna har studerat de fem patienter i Norge som drabbats av den ovanliga blodproppsformen inom tio dagar efter att de vaccinerats. Enligt forskarnas studie, som är granskad och publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine, hade patienterna ”skyhöga” nivåer av antikroppar. Tre av patienterna avled.

– Vi har aldrig sett så höga nivåer av antikroppar. Det sprängde skalan i vårt laboratorium, sade Ingvild Sørvoll, överläkare på universitetssjukhuset i Nordnorge vid en presskonferensen på fredagen, rapporterar NRK.

Enligt forskarna handlar det inte om antikroppar mot covid 19, utan en typ av antikroppar som binder vid ”blodplättsfaktor 4”. Den typen av antikroppar kan aktivera och binda blodplättar som gör att de klumpar ihop sig, och forskarna ser mycket allvarligt på biverkningarna.

En tysk forskargrupp har gjort egna undersökningar på ett tiotal patienter och sett liknande resultat, men ännu inte presenterat sin studie. Enligt forskarna i Norge går det i nuläget inte att säga vem som riskerar att få biverkningen, och det ska undersökas vidare.

– Vi har inte kunnat identifiera några andra riskfaktorer hos patienterna än vaccinet, sade Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, på presskonferensen.

Kan förbättra användningen

KI-forskaren Ali Mirazimi , som även har en tjänst på Folkhälsomyndigheten som forskare och sakkunnig på hemorragiska febrar, menar att resultatet av studien är lovande.

– Det är bra att hitta sambandsorsaken, det gör att det kommer att gå att använda vaccinet bättre och till fler. När man vet orsak kan man sätta diagnos och behandla och precisera mer vilka som är i riskgrupp för att få eventuell biverkan, säger Ali Mirazimi.

– Både i den norska och den tyska studien är det få patienter, men det är totalt heller inte många som har fått den här biverkan, så det är ändå ett helt okej underlag, säger han.

Kommer nytt besked nästa vecka

Beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, är att det finns en möjligt koppling mellan Astra Zenecas vaccin och den sällsynta biverkningen, men att man anser att nyttan överväger riskerna.

All användning av Astra Zenecas vaccin är sedan början av mars stoppad i Norge, och den 15 april ska norska Folkhälsomyndigheten ge ett nytt besked om vaccinet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.