I Norge försöker arbetsgivare en ny modell för att ta itu med mobbning med en mer öppen process. Foto: TT

Norska modellen mot mobbning: Ingen får vara anonym

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sen gick HR-chefen Richard Mårtensson på ett seminarium om kränkande särbehandling på jobbet. Då förstod han att han, fram tills dess, hade hanterat mobbningsfall helt fel.

– Det var jobbigt att inse att jag kan ha medverkat till att anställda fått lida ännu mer än de skulle ha behövt.

Svepande anklagelser och anonyma vittnesmål mot kollegor. Det är två vanliga inslag på svenska arbetsplatser när arbetsgivare försöker reda ut händelser där medarbetare uppger att de känner sig mobbade och utfrysta.

Den drabbade får svårt att försvara sig, ofta slutar konflikterna med att den person som blivit utsatt är den som slutar självmant, blir sjukskriven eller till slut utköpt från arbetsplatsen.

Morgans mission – vuxenmobbning

LÄS MER: Lasse, 53, tog sitt liv efter mobbningen på jobbet

Så ser det ut i Sverige, i Norge tar man sig an problemet på ett annat sätt.

Ingen får vara anonym

Richard Mårtensson arbetar som HR-chef i Falu kommun. 2014 deltog han i ett seminarium, där fick han höra talas om hur många norska arbetsgivare försöker angripa problemet med kränkande särbehandling. På många sätt är det en metod som går på tvärs mot den svenska, berättar han.

– Det är som en polisiär förundersökning där ingen får vara anonym. Den som anklagas får möjlighet att bemöta påståendena och processen blir mer rättsäker. Vi undanröjer risken att någon blir falskt anklagad, säger Richard Mårtensson.

”Man måste vara modig”

I dag ägnar HR-chefen mycket av sin tid åt att föreläsa om den norska modellen för andra kommuner. När Richard Mårtensson presenterade sin vision om att Falun skulle börja jobba efter den norska ”faktaundersöknings-modellen” var kommunpolitikerna först osäkra.

HR-chefen Richard Mårtensson föreläser om den norska modellen. Foto: SVT

LÄS MER: Vuxna som mobbas blir utan stöd: ”Ett hål i lagstiftningen”

Även om modellen visat sig framgångsrik i Norge var det oprövad mark i Sverige. Nu, tre år senare, är uppslutningen i kommunfullmäktige total, säger socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Susanne Norberg.

– Man måste vara modig för att våga ta till sig en ny metod och det var inte alldeles lätt i början, men vi ser att det här fungerar bra.

Modellen fungerar i praktiken

Sedan Falu kommun införde metoden har kommunen hanterat fem fall av kränkande särbehandling. Till skillnad från många andra arbetsplatser har ingen av de anställda slutat eller blivit utköpt.

LÄS MER: Konflikt på jobbet? Så kan ni lösa det

Richard Mårtsensson ser det som ett tecken på att metoden fungerar, han tycker att fler arbetsgivare i Sverige borde ta efter.

– Det som är intressant är att vi har stöd i all forskning i att välja den här vägen, så det borde vara fler som hänger på tåget.

Första avsnittet av Morgans mission kan du se i SVT1 eller SVTplay den 16 mars klockan 21.00.

Hit kan du vända dig om du är utsatt

Arbetsmiljöverket – Denna myndighet har i uppdrag av regeringen och riksdagen att se till att lagar och riktlinjer om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. På deras hemsida finns information om vilka lagar och föreskrifter som gäller, här finns statistik och annan information som kan vara till hjälp för den intresserade. 

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om psykisk ohälsa, stress, hot och våld.

Din vårdcentral – Det kan vara en god idé att kontakta din vårdcentral för att få vidare hjälp om du känner dig sjuk på grund av arbetsrelaterad ohälsa. Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 om du inte vet vilken mottagning eller vårdcentral som du har valt eller som finns närmast dig.

Arbets- och miljömedicinsk klinik - Kontakta Vårdguiden på telefonnummer 1177 och fråga om närmaste arbetsmiljö och medicinsk klinik. Dessa kliniker tar emot patienter med sjukdomar som misstänks bero på arbetsmiljön eller den omgivande miljön.

Företagshälsovården – Många arbetsgivare anlitar företag inom företagshälsovården för att komplettera arbetsplatsens arbetsmiljöarbete. Se vilket företag som din arbetsgivare har avtal med. 

Föreningen Stopp – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att uppmärksamma mobbning och kränkande särbehandling. Där finns hjälp och stöd att söka om en känner sig utsatt på sin arbetsplats. Läs mer om Föreningen Stopp här.

OMM – Organisationen Mot Mobbning – Denna förenings syfte är bland annat att arbeta för att förbättra rutiner vid situationer där mobbning uppstått och rehabiliteringen för den som utsatts. Läs mer om OMM här.

Steg för steg – en organisation som verkar för nolltolerans mot kränkande behandling, oavsett var, på vilket sätt det sker. Organisationen välkomnar alla åldersgrupper. Läs mer om Steg för steg här.

Källa: Morgans mission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morgans mission – vuxenmobbning

Mer i ämnet