Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Volkswagen uttalar stöd för Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

Krisdrabbade Northvolts största ägare, Volkswagen, uttalar sitt stöd för Northvolt, men säger inget om eventuellt kapitaltillskott. Till nyhetsbyrån Bloomberg uppger en talesperson att bolaget backar upp Northvolts produktionsplaner.

– Vi har nära kontakt med Northvolt, säger personen till nyhetsbyrån.

Uttalandet kommer efter uppgifter till Sveriges Radio att just Volkswagen och storbanken Goldman Sachs tvekar kring att föra in nytt kapital i Northvolt. Batteribolaget ska enligt uppgifter i Dagens industri ha arbetat med en nyemission på omkring 7,5 miljarder kronor.

Northvolts presschef Matti Kataja vill inte bekräfta något om saken:

Ekonomisk kris för Northvolt

Stämmer det att ni lovats ekonomiskt stöd från Volkswagen?

– Arbetet fortsätter med finansieringsrundan och vi kommer att återkomma med mer information när den är klar, säger Kataja till SVT.

Statsministern: Inte aktuellt för staten att gå in

Under måndagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) en pressträff med Finlands statsminister Petteri Orpo och fick då en fråga om Northvolts ekonomiska situation.

– Det är ingen tvekan om att vi är engagerade i att Sverige ska vara en bra plats för ny teknologi som behövs i den gröna omställningen.

– Det är inte aktuellt för den svenska staten att gå in och bli delägare. Just nu ligger bollen helt hos Northvolts ägare.

Ekonomiska problem

Krisande Northvolt kämpar för sin överlevnad. I veckan stod det klart att en del av batteritillverkarens fabrik i Skellefteå stängs och att personal varslas om neddragningar. Northvolt har även skickat ut ett internt meddelade om att stoppa utlägg och resor.

Ingen risk att löner uteblir

SVT har också kunnat avslöja att allt fler av Northvolts räkningar går till Kronofogden. Enligt flera bedömare behövs nu nya pengar mycket snabbt för att rädda företaget.

Frågan har väckts om septemberlönerna kan vara i fara, men presschefen Matti Kataja säger till SVT att nästa löneutbetalning inte är i farozonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet