Northvolts måste betala 287 miljoner kronor till Skatteverket senast på måndag. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/ Magnus Lejhall/TT

Ödesvecka för Northvolt – ska betala in 287 miljoner till Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt står inför en ödesvecka.

Senast den 14 oktober måste bolaget betala in 287 miljoner kronor till Skatteverket, bekräftar myndigheten för SVT.

Beloppet på över en kvarts miljard kronor är för de sex största bolagen i koncernen hos den krisande batteritillverkaren. De största posterna handlar om moms, 82 miljoner kronor, arbetsgivaravgifter, 106 miljoner och avdragen skatt, 93 miljoner kronor.

Formellt är förfallodagen den 12 oktober, men då det rör sig om en helgdag får bolaget till och med måndag på sig att betala in pengarna till Skatteverkets konto.

Ekonomisk kris för Northvolt

Begäras i konkurs

Om Northvolt inte kan betala sina skatter i tid ska bolaget begäras i konkurs, annars riskerar personerna i ledningen att bli personligt betalningsansvariga.

Samtidigt som de månatliga pengarna ska in till Skatteverket växer bolagets skulder till Kronofogden i rask takt. I slutet på förra veckan uppgick summan till över 120 miljoner kronor i betalningsförelägganden, alltså krav på obetalda fakturor.

Dotterbolag i konkurs

SVT har sökt Northvolt som inte har velat ställa upp på en intervju.

”Vi mitt uppe i en finansieringsprocess och vi planerar att återkomma med mer information om detta längre fram”, säger Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt i en skriftlig kommentar.

På tisdagen försattes ett av Northvolts dotterbolag i konkurs med skulder på flera miljarder. Bolaget hade hand om expansionen av batterifabriken i Skellefteå.

Tidningsrubriker om Northvolt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Problemen för Northvolt har avlöst varann – se sammanfattningen i videon ovan. Foto: Skärmdumpar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet