Förtroendet för Magdalena Andersson ökar signifikant.
Redan i mars låg det på samma nivå som det för Stefan Löfven på 36 procent – och nu uppger 45 procent av de tillfrågade i Novus undersökning att de har ganska eller mycket stort förtroende för henne.
– Att hon har ett så rekordhögt förtroende nu är superintressant, och det förklarar också varför Socialdemokraterna gick upp i väljarbarometern efter att Stefan Löfven sa att han skulle avgå, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.
Frågan om förtroendet för Andersson är ställd utifrån hennes roll som finansminister, man har alltså inte undersökt vilket förtroende hon skulle få i egenskap av eventuell partiledare och statsminister.
Förtroende bland motståndarsidan
Samtidigt som Stefan Löfven fortfarande toppar förtroendelistan för partiledarna med sina 37 procent är det också en stor andel av de tillfrågade, 41 procent, som har ganska eller mycket lite förtroende för honom.
Och trenden ser likadan ut för samtliga partiledare – ingen har fler väljare som uppgett att de har högt förtroende för dem än väljare som uppgett att de har lågt.
Det har däremot Magdalena Andersson. Hon har nämligen förtroende även hos personer som inte uppger att de röstar på hennes parti.
– Nästan var tredje moderat har någon form av förtroende för henne, medan det bara är var tionde som har det för Löfven.
– Förtroendet för henne är sensationellt högt i den här perioden.
Även Dadgostar rusar
Läget för de befintliga partiledarna är i princip oförändrat – för alla utom Nooshi Dadgostar (V) som går upp på en tredjeplats i förtroendelistan.
Hon klättrar från 19 procents förtroende i juni till 32 procent i september, vilket också är den enda signifikanta skillnaden bland partiledarna.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1020 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 9 – 15 september 2021. Av 1594 tillfrågade svarade 1020 personer, vilket innebär att deltagarfrekvensen var 64%.