Novus senaste väljarbarometer får Socialdemokraterna 32 procent av väljarstödet. Det är en statistiskt säkerställd ökning och 2,7 procentenheter mer än förra mätningen.
– Man behöver gå tillbaka till januari 2015 för att hitta samma väljarstöd för Socialdemokraterna som i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.
Hintar om förstagångsväljare
Det finns tendenser i undersökningen om att Socialdemokraterna vinner många förstagångsväljare.
– Jag tror att Magdalena Andersson spelar en stor roll i det. I de senaste talen har hon adresserat direkt till barn och ungas oro för kriget. Det ser vi och det ger effekt, säger Lisa Nåbo, ordförande för SSU, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund.
Att Socialdemokraterna ökar är den enda statistiskt säkerhetsställda förändringen. Moderaterna är totalt sett näst största parti i den här mätningen och det allra största partiet för unga väljare, de mellan 18 och 29 år. Matilda Ekeblad, ordförande för Moderata ungdomsförbundet MUF, tror att kriget i Ukraina till viss del förklarar Moderaternas siffror.
– Vi ser ju att man samlas vid de stora partierna vid kriser. Men sen är väljarna smarta. Det som Socialdemokraterna säger nej till blir sen politik i riksdagen och man ser ju att det är Moderaterna som driver svensk politik framåt just nu, säger hon.
Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnar under riksdagsspärren i den här mätningen med 3,2 respektive 2, 1 procent.
Om undersökningen
Mätningens resultat samt förändring sedan föregående mätning inom parantes:
Socialdemokraterna 32,0 procent (+2,7)
Moderaterna 21,2 procent (+0,7)
Sverigedemokraterna 19,4 procent (-0,4)
Vänsterpartiet 8,9 procent (-0,9)
Centerpartiet 6,8 procent (-0,6)
Kristdemokraterna 5,1 procent (-0,3)
Miljöpartiet 3,2 procent (-0,3)
Liberalerna 2,1 (-0,6)
Övriga partier 1,3 procent (-0,3)
Det är 3 825 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan.
Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 49 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7 485 svenskar.
Artikeln har uppdaterats efter nya uppgifter från Novus. I en tidigare version angavs att 7 500 personer tillfrågats i undersökningen.