– Det är ett viktigt nytt komplement till beroendevården och smittskyddsvården vi har i dag. Det känns väldigt kul att få komma igång med den här verksamheten, säger Martin Kåberg, som är medicinskt ansvarig läkare för Sprututbytesmottagningen.
Projektet har diskuterats i åratal. Från och med i morgon tisdag kan personer över 20 år som injicerar narkotika besöka paviljongen vid S:t Görans sjukhus för provtagning, behandling, vaccinering och för att få kontakt med socialtjänst och missbruksvård.
– Vi ser det här som en del i den övriga narkomanvården. Det ska ge bättre hälsa och kunna länka till andra missbruksinsatser, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).
Den politiska striden har varit långvarig som har pågått i över två decennier. Samtidigt har en liknande verksamhet hela tiden pågått i Skåne. Där har resultaten hela tiden varit lovande. Man har sett en klart mindre smittspridning bland injektionsmissbrukare i södra Sverige än i resten av landet.
Västmanland, Östergötland och Södermanland är tre av länen som diskuterat frågan, men valt att avstå. Bland annat med hänvisning till att det finns för få injektionsmissbrukare i deras län, att det inte är tillräckligt säkerställt att sprutbyte verkligen förhindrar smittspridning eller att verksamheten är för dyr.