Hyresjurist på Stockholmshem berättar om den nya lagen som gör det lättare att vräka kriminella.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hyresjuristen berätta om ett fall där de försökte få en kriminell hyresgäst vräkt. Foto: Oskar Kullander

Nu kan kriminella hyresgäster vräkas: ”Pratar om väldigt allvarlig brottslighet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en ny lag införts som ska göra det lättare att vräka kriminella hyresgäster. Bostadsbolagen välkomnar lagen och menar att en lucka täpps till – medan Hyresgästföreningen ser en risk för att oskyldiga familjemedlemmar straffas.

Den 1 juli infördes ändringen i hyreslagen som är tänkt att öka tryggheten i bostadsområden. Bland annat ska hyresgäster som begått vissa typer av grövre brott i sin bostad eller närområdet kunna vräkas.

Det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem är en av landets största hyresvärdar och där tror man att lagen kan ha effekt.

– Ja, det är förhoppningen, sen får vi se hur många ärenden som blir aktuella att ta vidare. Man har alltjämt besittningsskydd i Sverige, så här pratar vi om väldigt allvarlig brottslighet, säger Linn Bernhardsson, chef hyresjuridiska enheten Stockholmshem.

Täpper till lucka

Hon menar att lagen kan täppa till en lucka där det med den gamla lagstiftningen var väldigt svårt att vräka hyresgäster som begått brott i bostaden – så länge de samtidigt kunnat bo i den.

Bland annat förlorade Stockholmshem i fjol i både hyresnämnden och hovrätten, i ett fall där en dömd man inte kunde vräkas trots att han bedrivit narkotikahandel i lägenheten.

”Oskyldiga straffas”

Den nya lagen har samtidigt fått hård kritik av flera remissinstanser, bland annat Bris och Barnombudsmannen. Hyresgästföreningen ser en risk att hela barnfamiljer med småsyskon kan vräkas om till exempel en äldre son begått brott.

– Den här lagen kommer innebära att oskyldiga människor straffas. Vill vi att ännu fler barn ska vräkas? säger Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen.

Ska inte vräkas om man tar emot hjälp

På Stockholmshem förstår man oron, men menar att familjer inte ska vräkas enligt den nya lagstiftningen om man kan visa att man tagit emot hjälp och insatser från till exempel skola och socialtjänst.

– Vårt mål är inte att våra hyresgäster ska förlora sitt boende utan då kommer vi verkligen jobba med de här fallen och föräldrarna för att de ska ta emot adekvat hjälp, säger Linn Bernhardsson, hyresjurist på Stockholmshem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.