• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polisens system för att söka på okända fingeravtryck har legat neretill följd av en bugg i samband med ett byte av it-system. Nu är det igång igen, men med sämre träffsäkerhet. Foto: Johan Nilsson, TT arkiv

Nu kan polisen söka fingeravtryck igen – men med sämre träffsäkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan nu åter söka efter okända fingeravtryck i sitt eget register. Men det nya systemet har lägre träffsäkerhet än det gamla.

SVT avslöjade i maj att Nationellt forensiskt centrum fått problem med att göra sökningar i sitt eget register på okända fingeravtryck från till exempel brottsplatser. Systemet hade fått stoppas till följd av en bugg i samband med ett byte av it-system.

Totalt låg systemet nere i över en månad – från den 23 april till den 27 maj – och kom att påverka över hundra ärenden, enligt information som NFC skickat till åklagarmyndigheten.

Problemen kring NFC

Och när det nya systemet nu är igång så har det visat sig ha sämre träffsäkerhet än det tidigare, något som NFC också informerat åklagarna om.

Enligt NFC kommer det nya systemet på sikt att innebära stora fördelar, och NFC-chefen Helena Trolläng uppger att man jobbar med att öka träffsäkerheten.

Gav felaktiga besked

Informationen om stoppet har flera gånger ändrats från NFC. Först hette det att det bara varat en kort period efter systemskiftet i april men åtgärdats omedelbart. Men efter att NFC:s expert upprepat detta flera gånger i en telefonintervju med SVT, så återkom hon strax därpå med en korrigering: systemet låg fortfarande nere och skulle startas samma dag.

Även detta visade sig dock vara fel. Det tog ytterligare drygt en vecka innan systemet kunde startas igen, något som enligt NFC:s pressavdelning berodde på att man först måste verifiera resultaten.

NFC-chefen Helena Trolläng säger att hon inte vet varför man inom myndigheten haft felaktiga uppgifter.

– Det är inte min bild att det på något sätt varit okänt för någon, varken internt eller externt mot våra uppdragsgivare.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen kring NFC

Mer i ämnet