Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
NFC-chefen Helena Trolläng anmäldes för att ha förtalat en av polisens egna revisorer. Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisen startar utredning mot toppchef – efter bråk om ändrad rapport

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten startar en arbetsrättslig utredning mot chefen för Nationellt forensiskt centrum, Helena Trolläng.

Bakgrunden är den anmälan som gjorts av en av polisens egna internrevisorer, efter turbulensen kring en kritisk revisionsrapport.

Polisens avdelning NFC har återkommande uppmärksammats för bland annat långa handläggningstider och omfattande it-problem.

Revisorernas granskning av den strategiska styrningen av NFC blev, som SVT avslöjade i januari, föremål för en infekterad konflikt.

SVT Nyheter granskar

Helena Trolläng var mycket kritisk mot rapporten och internrevisionens chef valde efter kontakt med henne att stryka delar av rapporten – vilket i sin tur ledde till att alla tre revisorer hoppade av från publiceringen.

En av revisorerna anmälde Trolläng för förtal till polisens avdelning för särskilda utredningar, eftersom hon i samtal med internrevisionens chef skulle ha anklagat revisorerna för att vara jäviga och ha en dold agenda.

Åklagare beslutade dock att inte inleda någon förundersökning, med hänvisning till en bestämmelse om särskild åtalsprövning för förtalsbrott.

Sedan dess har anmälan legat hos kansliet polisens personalansvarsnämnd. Men nu har rikspolischef Anders Thornberg alltså beslutat att en arbetsrättslig utredning ska inledas.

Kan ge påföljd

I beslutet refereras att Trolläng anklagas för att ha ”lämnat grundlösa påståenden som varit ägnade att skada en person i dennes tjänsteutövning och att hennes agerande har påverkat internevisionens möjligheter att verka oberoende.”

En arbetsrättslig utredning kan, om den kommer fram till att Trolläng misskött sig, resultera i att ärendet överlämnas till Statens ansvarsnämnd, som i sin tur kan besluta om en varning eller ett löneavdrag.

Sedan tidigare granskas revisionsaffären av föreningen Internrevisorernas etiska nämnd, som bland annat vill utreda just anklagelserna om att de inblandade revisorerna skulle varit jäviga.

”Berättigade frågor”

Enligt vad SVT erfar har etiknämnden haft ett möte med polisens internrevision där man fått del av dokument kring ärendet.

Helena Trolläng uppger via polisens mediacenter att hon välkomnar en arbetsrättslig prövning men i övrigt inte vill kommentera eftersom hon inte vill förekomma utredningen. I januari skrev hon som en kommentar till revisorernas kritik mot hennes agerande:

NFC står bakom internrevisionens viktiga uppdrag, inklusive att internrevisionen ska kunna verka både oberoende och opartiskt. Varken uppdragets vikt eller den centrala aspekten gällande oberoende innebär dock att det inte kan ställas berättigade frågor om en gransknings kvalitet, inte heller om den påstådda förankringen av granskningens rekommendationer.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskade reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet