• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rikspolischef Anders Thornberg om granskningen av NFC i klippet. Foto: SVT

Rapport om NFC ändrades efter påtryckningar – revisorer hoppade av i protest

Uppdaterad
Publicerad

Strax före jul offentliggjordes en kritisk granskning av den strategiska styrningen av polisens avdelning NFC.

Den hade gjorts av tre erfarna revisorer, men ändrades efter kritiska synpunkter från NFC-chefen Helena Trolläng.

Resultatet: ingen av de tre revisorerna ville ha sitt namn på rapporten.

Nationellt forensiskt centrum, NFC, gör tekniska undersökningar av allt från fingeravtryck till mobiltelefoner. Avdelningen har länge beskrivits som en flaskhals i rättskedjan och har också fått kritik för bland annat sin hantering av dna-spår och allvarliga it-brister.

Internrevisionen kom bland annat fram till att det finns ett dubbelt ledarskap i och med att både NFC:s chef och chefen för polisens Nationella operativa avdelning, Noa, ansvarar för den forensiska verksamheten.

SVT Nyheter granskar

Granskningen presenterades tillsammans med flera åtgärder som rikspolischef Anders Thornberg beslutat om för att komma till rätta med bristerna – framför allt en ökad samverkan mellan NFC och polisens utredningsverksamhet för att komma fram till gemensamma prioriteringar och korta köerna.

Chefens kritik: ”Partisk”

Men det fanns en detalj i rapporten som inte uppmärksammades i december: där fanns inga namn på vilka internrevisorer som deltagit i granskningen.

Förklaringen: en infekterad konflikt om rapportens innehåll.

När revisorernas rapport skickades för faktagranskning till NFC reagerade chefen Helena Trolläng mycket kraftigt, och anklagade revisionen för att vara partisk till förmån för polisens utredningsverksamhet.

Efter flera turer valde internrevisionens chef, enligt SVT:s källor, att i praktiken ta Trollängs parti. En skarp rekommendation ströks, om att polisen skulle föreslå regeringen regelförändringar som skulle göra det möjligt för polisledningen att förändra NFC:s organisatoriska placering.

Ändringarna gjorde att ingen av de tre revisorerna i slutänden ville stå bakom rapporten, som alltså publicerats utan namn.

Anmälan avskrevs

Trollängs agerande anmäldes också av en revisor till polisens avdelning Särskilda utredningar, där anmälan avskrevs. Det bekräftas för SVT Nyheter av tidigare SU-chefen Ebba Sverne Arvill.

Helena Trolläng säger sig inte känna till att hon blivit anmäld. Hon bekräftar i en skriftlig kommentar sin kritik mot rapporten. Hon skriver att hon står bakom internrevisionens oberoende, men att det inte innebär att man inte kan ifrågasätta granskningens kvalitet eller rekommendationer.

Internrevisionens chef Peter Ambroson vill inte medverka i en tv-intervju men bekräftar att han ändrade rapporten i strid med revisorernas åsikter. Han säger att han ansåg att revisorerna gått för långt i sina skrivningar men menar sig inte ha givit efter för några påtryckningar.

Svaren från NFC-chefen

Helena Trolläng, chef för NFC, om uppgifterna att hon reagerade mycket starkt på rapporten i dess första version och anklagade revisorerna för jäv/partiskhet:

NFC står bakom internrevisionens viktiga uppdrag, inklusive att internrevisionen ska kunna verka både oberoende och opartiskt. Varken uppdragets vikt eller den centrala aspekten gällande oberoende innebär dock att det inte kan ställas berättigade frågor om en gransknings kvalitet, inte heller om den påstådda förankringen av granskningens rekommendationer.

Om att hon agerade för att få till stånd ändringar och att internrevisionens chef också strukit en rekommendation:

NFC har deltagit i revisionen enligt den process som internrevisionen arbetar efter. Som en del av denna process har NFC innan sommaren fått ta del av ett utkast för sakgranskning. Det utkast vi fick låg en bra bit ifrån vad vi, utifrån uppdragsbeskrivningen och de intervjusammanhang vi deltagit i under granskningsprocessen, uppfattade ha varit föremål för granskningen. Från NFC:s sida invände vi skarpt mot en, enligt oss, ofullständig grund för utkastets bedömningar och vidare den otydliga basen för utkastets i delar osedvanligt långtgående rekommendationer. Invändningarna är tydligt redovisade av NFC i samband med sakgranskningen. Synpunkterna har även muntligen framförts i samtal med Peter Ambrosson, chef Internrevisionen. Någon diskussion om slutrapportens eller rekommendationernas utformande har inte förekommit utan ligger helt inom internrevisionens ansvar och uppdrag.

Om att ingen av de revisorer som deltagit i granskningen ville ha sitt namn på rapporten:

Har förstått, men saknar kännedom om bakgrunden som bör besvaras av chefen IR.

Om att en revisor anmälde henne till Särskilda utredningar, en anmälan som avskrevs:

Helt nya och sedan tidigare okända uppgifter för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet