Turbulensen kring ändrade polisrapporten: ”Drabbar förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiska revisionsrapporten ändrades på ett sätt som gjorde att tre revisorer hoppade av.

Händelsen beskrivs som unik och olycklig av experter – och även av chefen som gjorde ändringarna.

Samtidigt visar det sig att rikspolischefen känt till revisorernas avhopp.

När polisens internrevisorer i fjol granskade den strategiska styrningen av Nationellt forensiskt centrum så reagerade NFC-chefen Helena Trolläng mycket starkt. Internrevisionens chef valde sedan att ändra rapporten på ett sätt som gjorde att alla tre revisorer hoppade av från publiceringen, något SVT avslöjade i tisdags.

När vi då frågade rikspolischef Anders Thornberg om avhoppen svarade han att han ville kommentera dem vid ett annat tillfälle. Uppgiften att rapporten ändrats efter påtryckningar sade han sig inte känna igen.

SVT Nyheter granskar

Efter ytterligare frågor bekräftar nu Thornberg, via polisens mediecenter, att han kände till revisorernas avhopp. Däremot delar han inte bilden att rapporten ändrats efter påtryckningar, och han ser ingen anledning att ifrågasätta att allt gått rätt till.

Brukar kunna lösas

Revisionsexperter som SVT varit i kontakt med bekräftar att en internrevisionschef alltid har sista ordet, men säger också att konflikter oftast brukar kunna lösas utan att en rapport publiceras namnlös.

– Jag tror inte jag varit med om det under mina 18 år i branschen, säger Björn Grinde, ceritiferad internrevisor och ledamot i Internrevisorernas förenings etiknämnd.

Han betonar att han inte känner till detaljerna, men säger att det är olyckligt om man hamnar i ett låst läge.

– Det drabbar det förtroende som internrevisionen måste ha.

”Unikt och olyckligt”

Enligt etiska riktlinjer ska revisionen både ha integritet inför den granskade verksamheten men också vara opartisk, och enligt Grinde kan förtroendet skadas åt båda hållen.

– Förtroendet är viktigt för att internrevisionen ska kunna fullgöra uppdraget att bidra till en bättre verksamhet.

Polisens internrevisionschef Peter Ambrosson har inte velat medverka i en tv-intervju men tillbakavisar att han skulle ha låtit sig påverkas av påtryckningar. I ett mejl skriver beskriver han händelseförloppet med revisorernas avhopp som ”unikt och olyckligt”.

Hela kommentaren från Anders Thornberg (via polisens mediecenter)

”Rikspolischefen har ingen anledning att ifrågasätta att processen gällande internrevisionens granskning av den strategiska styrningen av den forensiska verksamheten har följt gällande regelverk. Det var känt att det förekommit diskussioner om rapporten och att revisorerna inte ville ha sina namn i rapporten. När rikspolischefen i SVT:s intervju svarar ”Det är ingenting som jag känner igen” som svar på frågan om han känner till att delar strukits efter påtryckningar från NFC, syftar han på att han inte delade bilden att delar strukits pga ”påtryckningar”. Att det finns olika uppfattningar i olika frågor är naturligt och det ingår i arbetsprocessen för internrevisionen att stämma av och diskutera rapportutkast och förslag på rekommendationer med verksamhet och processägare innan en slutgiltig rapport tas upp för beslut om åtgärder av rikspolischefen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet