Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Larmet om polisens avdelning NFC: ”Man står inte ut”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kritiserade avdelning NFC har blivit snabbare – men det går långsamt och gäller inte alla ärenden, visar en SVT-kartläggning. Samtidigt framkommer nu intern kritik mot ledarstilen på avdelningen.

– Min bild är att förändring inte sällan gör ont, säger NFC-chefen Helena Trolläng till SVT.

NFC har kritiserats från flera håll – för både gallrade DNA-prover och eftersatt IT-utveckling. Men framför allt har det handlat om långa handläggningstider.

Nu visar en enkät bland Sveriges chefsåklagare att en vändning ägt rum – åtminstone för de mest prioriterade brotten, som till exempel skjutningar. ”Det går åt rätt håll men för sakta”, som en åklagare uttrycker det.

SVT Nyheter granskar

Flera framhåller dock att förseningar fortsätter orsaka problem, i värsta fall med allvarliga effekter – som att misstänkta måste släppas på fri fot och kan påverka utredningar eller begå nya brott, eller att oskyldiga hålls häktade onödigt länge.

– Jag kan förstå att det finns ärenden där åklagarna önskar att vi fick snabbare analyser, säger NFC-chefen Helena Trolläng, som framhåller att den genomsnittliga handläggningstiden 2022 var 20 procent kortare än 2018.

Samtidigt var snitt-tiderna både 2019 och 2020 på ungefär samma nivå som fjolårets.

”Ingen sund kultur”

SVT:s granskning visar också att det finns en intern kritik mot NFC-ledningens och Trollängs ledarstil, som beskrivs som hård och ”kommandoartad”. Nils Hydén, tidigare fackligt aktiv mångårig NFC-medarbetare, säger att ledarstilen är orsak till att flera medarbetare lämnat NFC.

– Man står inte ut. Det är definitivt ingen sund kultur.

Helena Trolläng tillbakavisar kritiken och hänvisar till att medarbetarundersökningar visat goda resultat. Men hon medger att vissa beslut kan ha uppfattats som tuffa när NFC förvandlades från den självständiga myndigheten SKL till en del av polisen.

Utreddes efter revisionsbråk

Trolläng hamnade i blåsväder i januari efter att SVT avslöjat en infekterad konflikt om en revisionsgranskning av bland annat styrningen av bland annat NFC.

Hon har de gångna månaderna varit föremål för en arbetsrättslig utredning som nu lagts ned.

Kritiken mot NFC: Ineffektivitet, gammal teknik och bråk med revisorer

Bråket om revisionsrapporten – detta har hänt

  • I december publicerade polisens internrevision en granskning av styrningen av polisens forensiska verksamhet, där NFC ingår. Rapporten var unik i det avseendet att där inte fanns några namn på vilka revisorer som gjort granskningen.
  • SVT kunde i januari avslöja att bakgrunden var en infekterad konflikt, där Helena Trolläng reagerat kraftigt på rapporten och i kontakt med internrevisionens chef Peter Ambrosson skulle ha anklagat revisorerna för att vara partiska med en dold agenda – varefter Ambrosson strök delar av rapporten.
  • Avslöjandet ledde till kraftiga reaktioner och att flera utredningar startade. Huvudrevisorn Philip Jansson anmälde Trolläng för förtal till avdelningen för särskilda utredningar, men åklagare valde att inte inleda någon förundersökning om brott.
  • I stället startades en arbetsrättslig utredning, som hade kunnat resultera i en anmälan till Statens ansvarsnämnd, som i sin tur kunnat besluta om en varning eller ett löneavdrag.
  • Men i stället avslutas ärendet nu av rikspolischef Anders Thornberg, efter att han haft samtal med Trolläng och Ambrosson och inte funnit något skäl till ytterligare åtgärder.
  • I mars avslöjade SVT att revisorn Philip Jansson skulle omplaceras. Jansson uppger för SVT att han kommer att skicka in en anmälan till polisens visselblåsarfunktion om hanteringen av hans ärende.
  • Helena Trolläng tillbakavisar för SVT att hon skulle ha anklagat revisorerna för att ha varit jäviga eller ha en dold agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet