Nu ska frågan om sommartid utredas av EU-kommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det dags att ställa om tiden igen. Klockan ställs då fram med en timme. Det innebär att normaltiden ökas med en timme. Men alla gillar inte tidsomställningen.

I Sverige har vi ställt om klockan sedan 1980. Fram till 1996 varade sommartiden till slutet av september, men efter Sveriges inträde i EU 1995 så sträcker den sig till sista söndagen i oktober.

Tidsomställningar existerar i långt ifrån alla länder. I Ryssland, Indien, Kina, Island, Thailand, Japan,och Egypten ställer de till exempel aldrig om sina klockor.

Omtvistad timme

Det finns de som vill slopa tidsomställningen helt, andra som gillar sommartid året runt och så de som vill ha normaltid året runt.

Sommar- och vintertidens vara eller icke var nyligen en ”snackis” i Europaparlamentet. Nu ska frågan om sommartid utredas av kommissionen.

Se videon med argumenten som ofta framförs när tidsomställningen diskuteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.