• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu vill KU skynda på granskningen av regeringens agerande i IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Foto: TT

KU granskar ministrar efter IT-skandalen på Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I dag, torsdag den 17 augusti, hålls ett extra sammanträde i konstitutionsutskottet, KU.

Utskottet har som uppgift att granska om regeringen har skött sitt arbete och ska nu ta reda på hur nuvarande och tidigare regering hanterat turerna kring Transportstyrelsens IT-upphandling.

I januari i år meddelade Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren att hon lämnade sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Den 6 juli kom det fram att hon erkänt att hon begått ett lagbrott och läckt sekretessbelagda uppgifter som skulle kunna riskera rikets säkerhet.

IT-skandalen

LÄS MER: Maria Ågren läckte sekretessbelagda uppgifter

Sedan dess har oppositionen ställt frågor till nuvarande regering hur mycket den kände till.

Mikael Oscarsson (KD) var den som först gjorde en KU-anmälan i ärendet och ställde frågor kring när dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson och övriga regeringen fick information om vad som pågick på Transportstyrelsen.

LÄS MER: Minister KU-anmäls efter Transportstyrelsens IT-affär

Sedan dess har både Anna Johansson och dåvarande inrikesminister Anders Ygeman hunnit lämna regeringen, efter att Allianspartierna med stöd av Sverigedemokraterna, sagt att de ska rikta missförtroendeförklaringar mot de båda statsråden och försvarsminister Peter Hultqvist.

LÄS MER: Ministrar avgår efter skandalen

Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister, men Alliansen och Sverigedemokraterna står fast vid att de ska rikta ett misstroendevotum mot honom efter riksdagens öppnande i höst.

Men också företrädare från nuvarande regeringspartier, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, har begärt att KU ska granska den tidigare alliansledda regeringen för att reda ut vad den visste om Transportstyrelsens planerade outsourcing av IT-driften.

LÄS MER: Alla svenska körkortsfoton läckte till Tjeckien

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S), har KU-anmält den förra regeringen, för att få reda på vad den visste om avsteg från lagstiftning i samband med upphandlingar.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Också Birger Lahti (V), har KU-anmält den tidigare regeringen och undrar framför allt vad dåvarande näringsminister Annie Lööf visste om Transportstyrelsens planerade outsourcing.

Förra veckan KU-anmälde den moderate riksdagsledamoten Mats Green ytterligare en KU-anmälan mot regeringen efter vad han nu kallar en säkerhets- och informationskris.

LÄS MER: Moderaterna KU-anmäler regeringen efter IT-skandalen

Han vill tydliggöra att det inte bara är Anna Johansson och Stefan Löfven som ska granskas utan också att även dåvarande inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och EU- och Handelsminister Ann Linde också ska granskas, Ann Linde i egenskap av tidigare statssekreterare hos Anders Ygeman. Han vill också att statsministerns båda statssekreterare Emma Lennartsson och Hans Dahlgren ska granskas.

Klockan 11.30 i dag startar det extrainsatta KU-mötet där de fyra KU-anmälningar som kommit in sedan IT-skandalen vid Transportstyrelsen började rullas upp i media i början av juli ska avhandlas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet