-Jag ser positivt på testning även på äldreboenden men då måste vi utvidga etikprövningstillståndet, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.
Erbjudandet gäller alla som inte redan har bekräftats smittade eller väntar på provsvar. Studien leds av Karolinska universitetssjukhuset och omfattar omkring 18 000 personer.
– I dagsläget har vi väldigt lite information om hur viruset spridit sig i regionen. När epidemin var alldeles ny hade man begränsad kapacitet att testa. Nu har vi nya metoder för att testa och analysera som är både snabbare och billigare, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien.
Att studien utförs i Stockholms län beror på att situationen är mest allvarlig där, menar Joakim Dillner, men all data kommer att vara tillgänglig för Folkhälsomyndigheten och andra regioner i Sverige.
200 000 tester
Men medan situationen inom äldreomsorgen förvärrats allt mer under smittspridningens gång är inte personal och boende där medräknade bland de 18 000.
Enligt Dillner beror det på att när etikansökan gjordes för två veckor sedan såg läget värst ut på akutsjukhusen, men sedan dess har fokus mera glidit över på äldreomsorgen.
Samtidigt, påpekar han, kommer testkapaciteten totalt sett att ligga på ungefär 200 000.
– Äldreomsorgen och primärvården har hört av sig nu och vill vara med, och när de själva vill vara med så ser jag väldigt positivt på det – men jag måste göra ett tillägg till etikansökan för det.
– Då finns det ju fortfarande drygt 180 000 tester kvar som kan användas till äldrevården och andra saker, fortsätter Dillner.
Börjar testa nästa vecka
Testerna som ska användas i studien fanns inte för bara ett par veckor sedan och så sent som på torsdagen kom godkännandet från Etikprövningsmyndigheten. Enligt planeringen ska studien komma i gång under början av nästa vecka och pågå i cirka två veckor.
– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner.
Nya strategier
I dagarna pågår dialog med Folkhälsomyndigheten kring vad olika resultat på studien kan leda till i praktiken.
Joakim Dillner menar att först när det finns mer kunskap i de här frågorna kan man föreslå strategier som till exempel att erbjuda tester till hela befolkningen.
– Det är väldigt mycket om infektionen och betydelsen av testning som vi inte vet. Just därför är det så viktigt att vi kan få kunskap om det, säger Joakim Dillner.