Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: TT

Nu tas planen fram för att öppna Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tar nu fram en plan för att stegvis kunna ta bort coronarestriktionerna.

Men även i ett ”nytt normalläge” kan det vara nödvändigt att vissa åtgärder blir kvar länge.

Folkhälsomyndigheten ges i dag i uppdrag att ta fram tydliga indikatorer för när och hur Sverige ska återgå till en mer normal situation.

– Det är precis detta alla längtar efter och vill ha. Vi ser ju att vi går mot tider där många nu vaccinerar sig. Det rullar på väldigt bra, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Coronapandemin

Regeringen ska ta fram en nationell plan för hur och när restriktionerna ”successivt ska kunna kan anpassas, lättas upp alternativt avvecklas”.

Men Lena Hallengren betonar att det i dagsläget inte är aktuellt att lätta på någonting.

Myndigheten uppger för SVT Nyheter att de ännu inte mottagit något uppdrag av regeringen, men att de väntar sig det inom kort.

Nytt normalläge

Även när Sverige fått pandemin under kontroll, är det inte säkert att samhället blir som det var före pandemin. Regeringen vill att FHM analyserar vad ett ”nytt normalläge” kan innebära.

TT: Finns det en risk att vi inte kan ha fullsatta läktare och gå på konserter under många år?

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren.

Åtgärderna kan till exempel handla om fortsatt testning, eventuell ytterligare vaccinering och att förebygga nya utbrott av smitta.

– Successivt har det kanske sjunkit in att vi inte bara kommer att gå tillbaka till det samhälle som vi hade innan på många sätt, säger Hallengren.

Inte över

Hon understryker att pandemin inte är över även om Sverige skulle ha den under kontroll med bland annat vaccinationer.

– Covid-19 kommer att finnas i en hel värld, och kan inte minst mutera och mycket väl hitta tillbaka, säger Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet