Regeringen och FHM förlänger restriktioner – lättnader tidigast i mitten av maj

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget av de föreslagna lättnaderna i coronarestriktionerna den 3 maj. Det var det bistra beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten i dag. Och trots våren måste restaurangerna stänga klockan 20.30 även i fortsättningen.

Med tanke på den fortsatt mycket höga smittspridningen i Sverige och det ansträngda läget i sjukvården var det nog få som i dag vågade hoppas på lättnader i coronarestriktinerna. Och statsminister Stefan Löfven infriade de lågt ställda förväntningarna.

– Det är mycket tufft, men nu är vi på upploppet och det gäller att hålla i, hållla ut och bita i hop. Alla önskar ett datum till att livet kan återgå till det normala, men allt beror på hur väl vi sköter oss just nu.

Redan innan dagens presskonferens avslöjade FHM att man bett regeringen att skjuta upp en rad lättnader i den så kallade begränsningsförordningen från den 3 maj till tidigast någon gång i mitten av månaden. Det gäller höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang samt att nöjesparkerna Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

Pandemitrötthet

Även de restriktioner som Folkhälsomyndigheten själv beslutar om förlängs. Det betyder bland annat att kravet på restauranger att ha max fyra gäster per bord och stänga senast klockan 20.30 ligger kvar.

Socialminister Lena Hallengren menar att det är pandemitrötthet och att vissa människor slutat följa restriktionerna som driver den höga smittspridningen.

– Inte heller den som har antikroppar eller är vaccinerad får bidra till att öka trängseln och därmed smittspridningen. Undvik rusningstrafik, handla ensam och begränsa dina sociala kontakter. Blir det inte bättre kan vi bli tvungna att ta till ytterligare åtgärder.

Riskabel Valborg

Nu väntar vårvärme och valborgsfirande, men regeringen vädjar till återhållsamhet i firandet. Många kommuner, inte minst Uppsala och Lund, har också redan fattat beslut om ännu strängare lokala begränsningar för att förhindra offentlig trängsel. Även privata tillställningar med inbjudna gäster bör undvikas, menar Folkhälsomyndigheten.

Statsminister Stefan Löfven travesterade den brittiske premiärministern Winston Churchill när han ville peka på ljuset i pandemimörkret:

– För ett år sedan sade jag att detta kommer att ta tid, och att vi då kanske inte ens var i slutet på början. Nu kan det vara det vara så att vi är i början på slutet.

Fakta: Vad handlar det om?

  • Förslaget om ändringar i begränsningsförordningen berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som omfattas av ordningslagen. Till exempel konserter, teaterföreställningar, idrottsevenemang, demonstrationer och religiösa möten.
  • I dag får högst åtta personer samlas men det finns ett färdigt förslag om förändringar.
  • Folkhälsomyndigheten har föreslagit att maxtaket på åtta personer till en början ska finnas kvar inomhus, men att det ska kunna höjas till 50 om det finns sittplatser. Vid utomhusevenemang ska taket kunna höjas till 100 personer och vid motionslopp till 150.
  • I takt med att smittläget förbättras ska deltagarantalet sedan höjas.
  • Ett annat förslag är att stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska få samma regler som gäller för andra nöjesparker och därmed undantas från reglerna i ordningslagen.
  • Från början föreslogs att reglerna skulle träda i kraft den 11 april. Sedan sköts det upp till den 3 maj och nu föreslås tidigast den 17 maj.

Källa: Folkhälsomyndigheten, regeringskansliet, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.