Försvarsadvokaterna som företräder de två HVB-anställda i John Walter-fallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokaterna David Halén Lindberg och Sofia Möller. Foto: Åke Wehrling/SVT

Ny bevisning i fallet John Walter: Dömda kvinnornas försvar – fler hade ansvar

Publicerad

Det gällde särskilda corona-regler på vårdboendet, morgonen för två år sedan när 5-årige John Walter dog. Det lyfter försvaret nu i ny bevisning i hovrätten, och menar att även dagpersonalen på plats därför kan ha varit ansvariga.

– Våra klienter och andra vittnen har också sagt att när man går in i verksamheten så träder man i tjänst, säger advokat Sofia Möller.

När 5-årige John Walter sprang ut genom bakdörren från Prästgården, det HVB-hem i Hagfors där han bodde, var det ingen personal i samma rum som barnen. Men det var flera i dagpersonalen som hade anlänt och skulle starta sina skift.

I dag avslutas rättegången i hovrätten mot de två kvinnor i nattpersonalen som dömts som ansvariga för att genom oaktsamhet vållat 5-åringens död för två år sedan. Försvaret har skickat in ny bevisning, bland annat gällande vem som egentligen hade huvudansvaret för barnen.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Enligt de corona-regler som meddelats i ett veckobrev skulle nattpersonalen gå hem så fort dagpersonalen kom, för att minska smittspridning. Det gjorde de två kvinnorna inte den här morgonen, de ville först försäkra sig om att barnen var i trygga händer.

Men att corona-reglerna gällde kan ändå betyda att dagpersonal som var på plats i hallen och inte heller såg pojken smita ut också kan ha varit ansvariga, menar försvaret.

”Måste sköta arbetet tills de blir avlösta”

Åklagare Stefan Wessberg menar däremot att de två kvinnorna som var i tjänst var ansvariga:

– Det händer ibland att det kör ihop sig även på andra arbetsplatser, som på akuten exempelvis, men de kan inte sluta sitt nattpass för tidigt, utan måste sköta sitt arbete tills de blir avlösta.

Försvaret menar att nattpersonalen inte alls hade lämnat sina pass utan hade uppsikt över barnen från hallen, där de både såg och hörde dem. Advokat Sofia Möller lyfte även att det nu också finns ett liknande fall, en drunkningsolycka från en förskola i Södertälje, där både ledning och personalens ansvar prövades och samtliga blev friade.

– Där menade rätten att personalens handlande inte var nonchalant eller medvetet, därför var det inte straffbar oaktsamhet. De hade inte brustit i tillsyn i sådan mån att det kan landa i vållande till annans död. Så var det här också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet