Ny chans för Vioxx-skadade

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal svenska patienter som drabbats av hjärtinfarkt eller slaganfall sedan de tagit av det smärtlindrande läkemedlet Vioxx får sina fall omprövade.

De 50 patienterna väntar nu på besked om ersättning för sina skador, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Vioxx-skandalen kulminerade 2004 med att tillverkaren Merck drog tillbaka läkemedlet från världsmarknaden. Vioxx ingick i en ny typ av smärtlindrare, cox-2-hämmare som skrevs ut till patienter med svår värk, främst reumatiker. För många gav dessa läkemedel ett drägligare liv.

Merck fick hård kritik för att inte ha dragit tillbaka Vioxx omedelbart sedan företaget fått klart för sig de allvarliga biverkningarna. Exempelvis fördubblades risken för hjärtinfarkt efter ett och ett halvt års användning. Tusentals patienter har stämt Merck i USA för biverkningarna.

Här i Sverige har Läkemedelsskadenämnden satt villkoren för rätten till ersättning. Ordföranden i nämnden Ulf Hellbacher sade till TT i höstas att nämnden beslutat om nya kriterier, något som ger biverkningsskadade en ny möjlighet till ersättning. Bland de nya kriterierna är en sänkt tidsgräns.

I Sverige har bortåt 160 patienter sökt ersättning för sina biverkningar och 20-talet har fått det enligt Ekot. Ärendena handläggs av försäkringsbolaget Zurich och i slutändan bedömer försäkringsbolaget om redan avgjorda ärenden ska prövas på nytt.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.