Socialminister Annika Strandhäll (till vänster). Amerikanska Drug Enforcement Administration (DEA) visar upp ett beslag av den syntetiska drogen 4-fluoro isobutyryl fentanyl (till höger). Foto: TT, Cliff Owen/AP

Så vill regeringen stoppa dödsdrogerna på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår ny lag för att stoppa nätdrogerna. Bland annat vill man öka resurserna till Folkhälsomyndigheten och ge polisen möjligheten att köpa drogerna anonymt.

– Det är otroligt viktigt att vi gör vad vi kan för att så snabbt som möjligt få tag i de nya substanserna och ser till att narkotikaklassa dem, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.

I oktober 2015 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att se över problemen med nätdrogerna. Nu är förslaget färdigt och regeringen har lämnat in en lagrådsremiss som innehåller en rad lagändringar – med syftet att snabba upp klassificeringsprocessen för nätdroger.

– Situationen med nätdrogerna är väldigt allvarlig. Vi har sett alldeles för många fall där man dör efter att man har fått tillgång till de här drogerna. Därför är det otroligt viktigt att vi gör vad vi kan för att så snabbt som möjligt få tag i de nya substanserna som tillgängliggörs över nätet och ser till att narkotikaklassa dem, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT.

Psykoaktiva substanser är preparat som ännu inte narkotikaklassats och de kan därför säljas och köpas lagligt. Försäljningen sker ofta på nätet och de kallas därför populärt för nätdroger.

I dag kan det ta upp till ett år från att en psykoaktiva substans upptäcks till att den narkotikaklassas och därmed blir olaglig.

Anonyma inköp

Regeringen föreslår nu att Polismyndigheten ska få köpa nya psykoaktiva substanser anonymt – och därmed snabbt få tillgång till nya substanser och varianter av dessa.

– Vi kommer att minska tiden som det tar innan myndigheterna kan få tillgång till nya substanser och därmed kommer det bidra till snabbare klassificering av de här substanserna, säger socialminister Annika Strandhäll.

Utökade resurser

Dessutom vill man att Folkhälsomyndigheten ska få utökade resurser, för att snabbare kunna klassificera och stoppa nya nätdroger som kommer ut på den svenska marknaden.

Förslaget som presenteras idag omfattar inte så kallad generisk-, eller familjeklassning, där hela grupper av psykoaktiva substanser klassificeras gemensamt, något man gjort i exempelvis Norge och Danmark. Istället går regeringen på linjen att varje enskild substans ska klassificeras var för sig.

– Det är ett förfarande som inte passar i den svenska lagstiftningen. Man skulle kunna uttrycka det så här: ”Man skulle skjuta mygg med hagelbössa”, och man skulle riskera att få med substanser som inte är narkotika, säger socialminister Annika Strandhäll.

Strandhäll menar att den metoden skulle kunna innebära att klassificeringen tar längre tid med tanke på att det skulle kunna bli överklaganden både från både företag och och enskilda.

Ytterligare åtgärder kan behövas

Annika Strandhäll tror att det nya förslaget kommer bidra till att det blir bättre ”fart” när det gäller klassificeringen av nya substanser men utesluter inte att det kan komma att behövas göras mer i framtiden.

– Vi vill inte dra ut på tiden mer, nu har vi de här förslagen på bordet och vi vill snabbt se till att vi genomför detta, säger socialminister Annika Strandhäll (S)

Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.