T.h. Polisen Jerk Wiberg säger att resurserna att bedriva inre gränskontroll i enlighet med den nya lagen inte finns. T.v. Folk rör sig på Götgatan i Stockholm, de har inget med artikeln att göra. Foto: TT / Christoffer Hjalmarsson SVT

Ny lag för utlänningskontroll trots att polisen saknar resurser

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill genom en ny lag lättare komma åt personer som vistas och arbetar i Sverige utan tillstånd. Men det saknas poliser.

– Det finns inte resurser att bedriva sådan här verksamhet, säger Jerk Wiberg, gruppchef för gränspolisens inre utlänningskontroller i region Stockholm.

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft som ger polisen rätt att lättare kunna göra arbetsplatsinspektioner mot riskbranscher.

Tidigare krävdes en konkret brottsmisstanke eller särskild anledning till kontroll. Kontrollerna har därför tidigare genomförts med Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Kontrollerna har Sverige en skyldighet att göra på grund av EU:s så kallade sanktionsdirektiv. Efter att regeringens förslag för några veckor sedan röstades igenom i riksdagen kommer det här direktivet att tillämpas mer strikt genom fler spontana inspektioner mot så kallade riskbranscher. Det är bland annat hotell- och restaurangbranschen, handel, service av motorfordon, frisör- och skönhetssalonger, bygg- och städbranschen.

Straffavgiften dubblas

I den nya lagstiftningen dubbleras också straffavgiften för arbetsgivare som anlitar personer som saknar arbetstillstånd.

Men utmaningarna kvarstår för gränspolisen som har brist på resurser för att genomföra kontrollerna. Fram till maj har hälften så många inre utlänningskontroller gjorts jämfört med samma period förra året, visar polisens statistik.

– Vi anträffar helt enkelt för många som saknar tillstånd som är här och jobbar. Det finns inte resurser att bedriva sådan här verksamhet, speciellt inte över sommaren, säger Jerk Wiberg vid gränspolisen i Stockholm som tillägger att det i sommar bara finns möjlighet att göra en riktad kontroll under en vecka mot en av riskbranscherna.

Ministern: ”Viktigt verktyg”

Frågan är om lagen kommer att göra skillnad eller bara vara ett slag i luften.

– Det är otroligt viktigt att polismyndigheten får det här verktyget och det är otroligt viktigt för svensk arbetsmarknad att vi inte låter oseriösa företag utnyttja arbetskraft. Människor som inte har rätt att vistas i Sverige eller som saknar arbetstillstånd finns det ingen humanitet kring över huvud taget, säger Helené Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister.

SD röstade emot

När lagen röstades igenom för några veckor sedan röstade Sverigedemokraternas ledamöter emot. Partiet anser att lagen är otillräcklig eftersom man riktar in sig på riskbranscher.

– Vi menar att det bör vara möjligt att kunna genomföra de här inspektionerna överallt. Så vi vill egentligen utöka möjligheten ytterligare, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.