Analys: ”Det här en helt ny linje för Löfven – MP lär reagera”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Gängbrottsligheten ser ut att bli den tunga konfliktfrågan i svensk politik den närmaste tiden. På annat sätt kan man inte tolka riksdagens första partiledardebatt där statsminister Stefan Löfven kopplade ihop migrationen med brottsutvecklingen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Stefan Löfven har tidigare närmast reflexmässigt förnekat alla samband mellan invandring och brottslighet. Det har framgått av flera intervjuer bland annat här i SVT.

Men beskedet i dagens partiledardebatt var annorlunda formulerat. Han kritiserades där av bland annat M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att inte se dessa samband och gav då ett annat svar än tidigare.

Lär vara kontroversiellt för MP

Statsministern sade i riksdagens talarstol att en omfattande migration i kombination med en bristande integration ökar risken för ”de problem vi nu ser”. På den efterföljande presskonferensen gick han ännu längre. Där slog han fast att det också är denna slutsats som fått regeringen att lägga om migrationspolitiken i en mer restriktiv riktning.

Det är ett uttalande som åtminstone inom delar av Socialdemokraterna och definitivt inom Miljöpartiet lär vara kontroversiellt.

Miljöpartiet lär också reagera på Aktuellts intervju med Stefan Löfven där han tydligt slår fast att migrationskommitténs slutbetänkande ska skickas ut på remiss i sin helhet.

Konflikten skärps

Kommitténs betänkande presenteras nästa vecka och frågan tas därmed formellt över av regeringen. Ett första steg är att skicka ut förslagen till ett antal olika remissinstanser, som ska värdera och granska dem och sedan lämna synpunkter till regeringen inför den fortsatta beredningen.

Miljöpartiet, som är starkt kritiska till de flesta förslagen i kommitténs betänkande, har redan krävt att utredningen inte ska skickas ut på remiss i sin helhet. Endast de förslag som Miljöpartiet kan gå med ska tas med i remissen, kräver partiet.

Det är mot bakgrund av detta krav som statsministerns tydliga ställningstagande i dag är intressant. Det här innebär också att konflikten mellan de båda regeringspartierna nu kan skärpas snabbt i den här frågan. Miljöpartiet lär inte stillatigande acceptera statsministerns besked, såvida de inte bestämt sig för att tona ner sommarens hårda tonläge med hot om att lämna regeringen.

Oavsett vad kommer migrationen att bli en annan tung fråga i höst, både på grund av att ett avgörande nu närmar sig och det faktum att partierna är så splittrade i synen på hur den framtida migrationspolitiken ska se ut.

Ovanligt hätsk ton

Dagens partiledardebatt var också ovanligt hätsk i tonen, inte minst från M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch. I debatten om gängbrottsligheten kritiserade de regeringen i hårda ordalag.

Regeringen utmålades som ett hinder för att lösa problemen och skarpa krav framfördes på dess avgång. Det är givetvis fullt legitimt för en oppositionspolitiker att kräva just regeringens avgång, men om det inte bara ska uppfattas som tomma ord och retorik, följs de normalt av krav på en misstroendeförklaring. Det skedde inte. Vilket sannolikt beror på det enkla faktum att riksdagsmatematiken ännu inte förändrats sedan valet.

Med all sannolikhet skulle alltså Löfven klara en misstroendeomröstning även denna gång. Frågan är dock vad som händer senare i höst om V-ledaren Jonas Sjöstedt också vill driva fram en misstroendeomröstning med anledning av regeringens planer att utvidga turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Då kan läget förändras.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.