Riskakor, frukostflingor för barn och helt vanligt ris är en del av vardagen i mångas liv. Men riset vi äter innehåller ett av de farligaste grundämnen som finns: Arsenik. Det visar laboratorieanalyser av sex olika risprodukter som SVT Nyheter har låtit göra.
– Den oorganiska arseniken är framför allt cancerframkallande och väldigt toxisk, så den påverkar cellerna på alla möjliga sätt. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, den ger effekter på lungorna, njurarna och levern, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.
Mer i fullkornsprodukter
Det räcker att få i sig en väldigt liten dos dagligen för att risken för cancer ska öka, menar Marie Vahter.
– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat.
Är det farligt att äta mycket ris då?
– Risken ökar ju. Framför allt för barn vill man hålla nere exponeringen så mycket som möjligt. Man ska äta varierat, och det gäller även barn. Sedan kan man tänka på att fullkornsprodukterna innehåller mer arsenik och även andra metaller som kadmium. Det gäller både riskakor och fullkornsris, där själva skalet runt kärnan är kvar.
Farligare för små barn
Att få i sig arsenik är farligare ju mindre man väger. Ett treårigt barn som väger femton kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till både lunch och middag och tre riskakor till mellanmål hamnar på mycket höga nivåer arsenik per dag.
Barnet får i sig tre gånger mer arsenik än det riskbedömningsvärde som har tagits fram av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.
Små mängder också farligt
Även en vuxen kvinna på 65 kilo hamnar på nivåer över riskbedömningen om hon äter så mycket ris.
Även om man skulle ha en mer försiktig konsumtion av ris kommer barn upp i nivåer över riskbedömningen. För barn som väger 23 kilo eller mindre räcker med det att äta ris tre gånger i veckan, risflingor till frukost varannan dag och två riskakor om dagen under en vecka, för att få i sig för mycket arsenik.
Saknas riktlinjer
Vi äter fyra gånger mer ris i Sverige i dag än vad vi gjorde på 1960-talet. Arsenik finns i grundvattnet på många håll där ris odlas, och absorberas lätt av risplantan. Men trots det saknas det i dag ett gränsvärde för arsenik i mat som myndigheter och företagen inom livsmedelsindustri kan förhålla sig till.
Marie Vahter anser att myndigheterna behöver sätta gränsvärden, eftersom det kommer att tvinga industrin att ta fram produkter med mycket lägre koncentrationer.
– Det borde finnas ett gränsvärde. Jag vet att de har tagit upp problemet i den europeiska livsmedelsmyndigheten men jag tror att de får lov att trycka på, säger hon och fortsätter:
– Kanske beror det på att det finns ganska mycket ris och man vet inte hur man ska få fram nya produkter. Ett gränsvärde hjälper inte särskilt mycket om det slår ut hela marknaden. För det är väldigt många människor som är beroende av ris.
Två produkter från Coop
Två av produkterna SVT Nyheter undersökt som innehöll arsenik kom från Änglamark som ägs av Coop. Trots att halterna av arsenik är så höga i de produkterna vi undersökt att Livsmedelsverket kommer att följa upp med en egen undersökning, ser Coop inga problem med arsenikhalterna, eftersom det i dag inte finns några gränsvärden.
Företaget välkomna dock ett fastställt gränsvärde inom EU för arsenik i ris.
Fakta: Här är varorna vi testat
Uncle Ben jasminris
7,06 mikrogram arsenik/portion
Änglamarks jasminris
4,82 mikrogram arsenik/portion
Änglamarks ekologiska riskakor
4,00 mikrogram arsenik/portion
Rice krispies
2,18 mikrogram arsenik/portion
Kelloggs coco pops
1,8 mikrogram arsenik/portion
Hipp ekologiska riskakor från 8 månader
0,8 mikrogram arsenik/portion
Fakta: Gränsvärde saknas
Riskbedömningsvärde: Det finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik kg kroppsvikt och dag. Den har gjorts av Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Det är inte ett lagstadgat gränsvärde som företag och myndigheter måste hålla sig under.
Gränsvärde: Det saknas i dag ett lagstadgat gränsvärde som myndigheter och företag inom livsmedelsindustrin kan förhålla sig till.
Oorganisk arsenik: Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan. I den här undersökningen har vi mätt den totala mängden arsenik, alltså både organisk och oorganisk. Det är den vedertagna metoden att mäta och även om andelen oorganisk arsenik kan variera finns det alltid en betydande andel.