Omikronvarianten BA.2 sprider sig snabbt i Danmark. En skylt på Rådhusplatsen i Köpenhamn påminner om att hålla avstånd (arkivbild). Foto: Johan Nilsson /TT

Ny omikronvariant tar över i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En ny variant av omikronviruset håller på bli dominerande i Danmark. I Sverige har 481 fall upptäckts, enligt Folkhälsomyndigheten.

Den nya varianten, som går under namnet BA.2, stod för 45 procent av de danska smittofallen under vecka 2, en dryg fördubbling jämfört med hur det såg ut runt nyår. Liknande tendenser syns även i Norge och Storbritannien, rapporterar Svenska Dagbladet.

I Sverige har hittills 481 fall bekräftats och andelen ökar, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Kan vara mer smittsam

Det är ännu oklart vilka egenskaper den nya virusvarianten har, men den snabba spridningen kan betyda att den är mer smittsam än den variant av omikron som hittills dominerat, kallad BA.1

– Det ser ut som att BA.2 ökar på bekostnad av BA.1, vilket kan innebära att den har någon fördel. Men vi vet inte om det spelar någon roll – deltavarianten hade över 100 olika undergrupper, som har visat sig inte spela någon roll, säger Emmi Andersson överläkare vid Folkhälsomyndighetens enhet för laborativ virus- och vaccinövervakning, till DN.

Fortsatt skydd från vaccinerna

Den danska smittskyddsmyndigheten SSI räknar med att vaccinerna kommer att ge fortsatt skydd mot svår sjukdom. Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet, delar den bedömningen.

– Sannolikheten är väldigt liten att vaccinen skulle tappa skyddet mot den här undervarianten, säger han till SvD.

Däremot finns det en risk att den som smittats av BA.1-varianten inte får immunitet mot BA.2-varianten och därmed kan smittas snart igen, säger virusforskaren Anders Fomsgaard vid SSI till danska TV2.

Enligt Fomsgaard finns hittills inga tecken på att varianten leder till svårare sjukdom.

Nya mutationer

BA.2 identifierades redan i början av december och har därefter spridits i bl.a. Indien och Filippinerna, men har tidigare inte fått någon större uppmärksamhet i Europa.

Den har ett stort antal nya mutationer som, men klassas ändå som en variant av omikron eftersom den har ursprunget gemensamt med omikronvarianterna BA.1 och BA.3.

”Faktum är att skillnaden mellan BA.1 och BA.2 är större än skillnaden mellan originalvarianten och Alfavarianten”, skriver SSI i ett pressmeddelande.

En viktig skillnad är att BA.2 bara kan identifieras med hjälp av helgenomsekvensiering, vilket tar relativt lång tid. Den snabbmetod som gjort det möjligt att identifiera troliga fall av BA.1 med hjälp av så kallat S-genbortfall fungerar inte på BA.2. Den kallades därför tidigt för ”stealth omicron” (smyg-omikron).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet