Narkotikabruk har varit kriminaliserat i Sverige sedan 1988, men om lagen har fungerat eller inte har aldrig utretts.
Några svar kom dock i dag när en rapport framtagen på uppdrag av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) presenterades.
Sammanfattningsvis menar forskarna att kriminaliseringen varit kostsam, ineffektiv och skadlig och att politikerna därför bör tillsätta en utredning som har till syfte att avkriminalisera eget bruk och mindre innehav av narkotika.
Nya perspektiv
– Tillgången på narkotika är stor, bruket minskar inte och narkotikadödligheten har ökat. Politiken är också förenad med stora kontrollkostnader. Vi tror att resurserna kan användas effektivare, till exempel till behandling, skademinimering och prevention, säger kriminologiprofessor Felipe Estrada.
Joakim Strandberg, chef för drogprevention på Folkhälsomyndigheten, välkomnar rapporten. Tillsammans med bland annat SKR har Folkhälsomyndigheten tidigare efterfrågat en översyn av narkotikastrafflagen.
– Rapporten är jätteintressant och bidrar med nya perspektiv.
”Argumentativ”
Med på presentationen av rapporten var även Lennart Karlsson, ordförande för Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF).
– Den är intressant och gedigen, men kanske lite argumentativ. Att man söker åt ett håll. Det finns annan forskning som delvis ger en annan bild.
Justitieminister Gunnar Strömmer meddelar via sin presstalesperson att det från regeringens sida inte är aktuellt att avkriminalisera narkotika:
”Kriminalisering är en del av den svenska linjen, där restriktivitet ingår i ett bredare folkhälsoperspektiv. Jag uppfattar också att det finns ett starkt stöd för den svenska narkotikapolitiken. Men i den svenska linjen ligger också att kriminalisering inte är hela lösningen. Självklart behöver vi arbeta aktivt med prevention och vård, och de insatserna behöver utvecklas och stärkas.”