På Sis särskilda ungdomshem sker tvångsvård av barn och unga med allvarliga psykosociala problem samt av de som dömts till sluten ungdomsvård. Foto: TT/SVT

Ny rapport: Systematisk våldsanvändning på Sis-hem

Uppdaterad
Publicerad

På de ungdomshem som Statens Institutionsstyrelse (Sis) driver pågår en omfattande våldsanvändning mot barn. Det enligt en ny rapport från organisationerna Barnrättsbyrån och Childhood.

– Barn blir nedbrottade, fasthållna och nedtryckta mot golv, säger Elin Wernquist, generalsekreterare på Barnrättsbyrån.

SVT har i flera granskningar avslöjat våld och övergrepp på Sis ungdomshem – och enligt en ny rapport från Childhood och Barnrättsbyrån är våldet ”systematisk och omfattande”.

Sker i samband med isoleringar

Våldet sker framförallt i samband med så kallade avskiljningar, när en person under en kortare tid placeras ensam i ett rum efter att till exempel ha agerat aggressivt.

– Det handlar om barn som blir nedbrottade, fasthållna, nedtryckta mot golv och där armar och ben vrids och böjs, säger Elin Wernquist, generalsekreterare på Barnrättsbyrån i SVT:s Morgonstudion.

Överläkaren: Använder onödigt våld

När ett våldsamt barn ska avskiljas använder personalen på Sis-hemmen en egenutvecklad metod som kallas för No Power No Lose, eller NPNL.

Metoden ska ge trygga och säkra förflyttningar men flera av metodens tekniker och grepp går enligt rapporten att likställa med våld, eftersom den innehåller polisiära och smärtframkallande grepp.

– Det är sorgligt, tragiskt och onödigt. Man använder sig av metoder som är omoderna, utdaterade och vad som i dag anses vara onödiga smärtpåförande tekniker, säger Tom Palmstierna, professor i medicin och överläkare.

Han anser att Sis-hemmens konflikthantering måste uppdateras.

– Till att börja med behöver man jobba med nedtrappningsteknik och samtalstekniker. Tvång ska tas till om det finns risk för att barnet skadar andra eller sig själv, inte annars.

Sis välkomnar rapporten

Statens Institutionsstyrelse skriver i en kommentar att de tar kritiken i rapporten på stort allvar.

“Avskiljningar är en nödåtgärd som ska användas om ungdomar, eller våra egna medarbetare, riskerar att bli allvarligt skadade. Alla har rätt att känna sig trygga hos oss”, skriver myndighetens presstjänst.

Man skriver också: “Sis har samma mål som barnrättsorganisationerna i den meningen att vi vill det bästa för utsatta barn och ungdomar”.

Personal ska utbildas i konflikthantering

Myndigheten pekar på att man just nu genomför insatser för att bland annat höja säkerheten och förbättra vården och behandlingen. Under nästa år kommer personalen att få utbildning i konflikthantering och öva på exempelvis verbal nedtrappning. 

Myndigheten utreder också om en intern tillsynsfunktion ska inrättas för att snabbare kunna upptäcka brister i verksamheten.

Om rapporten

Organisationerna Barnrättsbyrån och Childhood har granskat samtliga beslut om så kallade avskiljningar under 2020 samt ett stort antal beslut från 2019 för att undersöka i vilken utsträckning och på vilka sätt som barn utsätts för våld vid avskiljningar.

Totalt 1788 beslut har granskat.

Man har gått igenom om och i så fall på vilket sätt barnet har varit våldsamt, vem som initierat kroppskontakt först och personalens användning av fysiska interventioner.  

Särskilt SiS egenutvecklade metod för dessa fysiska interventioner, No Power No Lose (NPNL), har granskats.

Källa: Barnrättsbyrån och Childhood

NPNL – No power no lose

  • NPNL är ett program för konflikthantering och är framtaget för personal som arbetar direkt med klienter och ungdomar. Att exponeras för hot och våld kan leda till rädsla och stress vilket påverkar såväl arbetsmiljön för SiS personal som vårdmiljön för de som är placerade på SiS. 
  • Programmet ger personalen kunskap om, och träning i, att hantera konfliktfyllda situationer.
  • Det omfattar också en grundläggande orientering i affekt- och konfliktteori, att upptäcka tidiga tecken på våld, verbal nedtrappning i konfliktsituationer samt träning i att agera säkert.
  • Programmet lär också ut fysiska tekniker för att på ett tryggt och säkert sätt förflytta ungdomar och klienter vid våldsamt beteende.

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.