– Vi är på en förändringsresa. Och det handlar också väldigt mycket om kompetensförsörjningen och kompetensutvecklingen bland våra medarbetare, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid SiS. Foto: Rebecka Haglund/David Westling/SVT

Efter droger och våld på ungdomshem – Sis skärper kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

De statliga ungdomshemmen behöver göra egna inspektioner och kontroller – det menar generaldirektören – som vill inrätta en ny intern tillsyn efter alla missförhållanden.

– En intern tillsynsfunktion skulle snabbare agera när vi ser brister, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Sis.

SVT har i flera granskningar avslöjat våld, övergrepp och missbruk på statens ungdomshem. En av de som slagit larm är Tea, som bara var 13 när hon kom till ett Sis-hem som senare tvingades stänga på grund av övergreppen.

Sis-hem

Sis-hemmen kontrolleras redan av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, men generaldirektören på Sis ser ett behov av att också ha en intern tillsyn efter de missförhållanden som varit med sexuella övergrepp och droger inne på boenden.

– Detta låter jättebra, säger Tea och fortsätter:

– Jag undrar varför de låter ungdomar missbruka på hemmen utan att rapportera det till socialtjänsten.

Vill ha visselblåsare

– Vi ska inte ha droger på våra boenden. Vi är på en förändringsresa. Och det handlar också väldigt mycket om kompetensförsörjningen och kompetensutvecklingen bland våra medarbetare, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Tanken är att det ska finnas en visselblåsarfunktion där de som bor på hemmen ska kunna framföra klagomål. Dessutom inspektörer som reser runt och kontrollerar hemmen och snabbare kan agera på missförhållanden.

– Det här är en oberoende funktion, man åker ut och pratar med de placerade barnen och med medarbetare. Man ska sedan göra en analys och framföra den på plats.

Planerna ska nu utredas internt, och sedan redovisas till generaldirektören senast den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sis-hem

Mer i ämnet