Om en man dricker mer än 14 standardglas alkohol per vecka och en kvinna mer än 9 glas finns risk för medicinska skador, enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer.
Ett standardglas motsvarar ett glas vin (15 cl), en burk starköl (33 cl) eller 4 cl starksprit. Den nya studien visar att riskerna för hälsan ökar redan vid 7-8 standardglas per vecka.
Se över gränserna
– Den nya studien är mycket intressant och visar att vi kan behöva se över riskgränserna, säger Patrik Wennberg, hjärt- och kärlforskare och distriktsläkare i Umeå. Han och Maria Wennberg vid Umeå universitet finns bland de forskare som står bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.
Hjärtinfarkt
– När det gäller risken för hjärtinfarkt ger alkohol ett visst skydd, troligen för att det påverkar det goda kolesterolet. Men det skyddet äts upp av ökande risker för andra hjärt- och kärlsjukdomar som stroke om man dricker mer än 7-8 standardglas per vecka. Och om man har en ännu högre konsumtion stiger risken brant uppåt. Det verkar inte vara någon tydlig skillnad mellan kvinnor och män när det gäller riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar beroende på alkohol, säger Patrik Wennberg.
19 länder undersökta
Undersökningen omfattar 83 olika studier från 19 länder. 600 000 personer i medelåldern fick på 1990-talet svara på en enkät om sina alkoholvanor. Ett tiotal år senare har man samkört data ur medicinska register om vilka sjukdomar eller vilken dödsorsak personerna haft. Från svensk sida har omkring 1 900 personer i Malmö och 1.000 personer i Västerbotten varit med och svarat på frågor i studien.
Viss osäkerhet
- Det finns en viss osäkerhet i studier som baseras på enkätsvar och människor tenderar att underdriva sin alkoholkonsumtion. Men undersökningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar redan vid mer än 7-8 standardglas per vecka. Alkoholen höjer blodtrycket vilket bidrar till ökad risk för stroke, säger Patrik Wennberg vid Umeå universitet.