Tillsammans med 26 myndigheter och 50 organisationer och föreningar har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tagit fram en handlingsplan som ska motverka psykisk ohälsa.
Hur förändras Sveriges sätt att arbeta med psykisk ohälsa?
– Vi behöver arbeta mer förebyggande för att färre ska behöva söka sig till specialiserad vård. Genom denna plan markerar vi det, dels genom att regeringen kommer att fatta beslut om en nationell bred strategi där vi under tio år arbetar målmedvetet och strukturerat för att öka den psykiska hälsan och minska antalet suicid, säger Jakob Forssmed.
”Måste omsättas till något som gör skillnad”
Än så länge är handlingsplanen bara en strategi och innehåller inga konkreta planer eller aktiviteter men enligt Jakob Forssmed kommer strategin att behöva fyllas på med konkreta insatser.
– Det nya nu är att vi jobbar över sektorsgränser med detta, att vi inte som jag tycker vi gjort för mycket traditionellt, och bara försökt korta köer, säger Jakob Forssmed.
Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero håller med.
– Den breda handlingensplanen är bra men samtidigt är detta bara en strategi. Det finns än så länge inte konkreta planer. Vi menar att med den här strategin har man ett väldigt stort ansvar att omsätta det här till något som faktiskt gör skillnad, säger Rickard Bracken.
I strategin föreslås också ett ”sammanhållet uppföljningssystem”, något som inte funnits tidigare.