Det är fridfullt längs Rickleån i Västerbotten, men den befinner sig mitt i en nyuppblossad strid om svensk vattenkraft. Landets runt 2 000 vattenkraftverk har börjat miljöomprövas enligt EU:s 20 år gamla vattendirektiv.
Nu visar siffror från Vattenkraftens miljöfond att en tredjedel av kraftverksägarna som har sökt pengar i första prövningsomgången ansöker om att få lägga ner. Skellefteåkraft vill riva ut de tre minsta kraftstationerna i Rickleån, närmast Bottenviken.
– Med de nya miljöåtgärder som behöver göras, så blir det inte ekonomiskt möjligt att driva dem vidare, säger Stefan Forsgren, affärsområdeschef på Skellefteåkraft.
– Vi är jätteglada över att man tagit sitt förnuft till fånga och river ut kraftverken, det innebär en ny era för fisken och turismen, säger Richard Löwall, ordförande för Älvräddarnas samorganisation.
Kan bli tusentals fler laxar
Stora naturvärden står på spel för mångfald och ekosystem i vildlaxälven – bara 19 laxar tog sig förbi de tre kraftverken i fjol, trots laxtrappan i Fredriksfors.
– När vi får bort vandringshindren öppnar vi upp flera mil av reproduktionsområden, och en enorm potential att det ska bli så mycket lax som den här älven kan producera – tusentals laxar, istället för 19, säger Thomas Johansson, generalsekreterare på Stiftelsen för Östersjölax.
Mindre än en procent av produktionen
Elproduktionen från de tre kraftverken i Robertsfors motsvarar ungefär ett modernt vindkraftverk, och sammantaget står de 1 000 minsta vattenkraftverken i landet för mindre än en procent av elproduktionen.
Men det finns ett mellanskikt av lite större kraftverk, som längre upp i Rickleån.
– Älglunds kraftstation gör stor nytta för elsystemet, och därför bör man inte göra miljöåtgärder som påverkar produktionsförmågan här, utan det gör vi där det gör mest nytta, längre ner i ån, säger Stefan Forsgren på Skellefteå kraft.
EU:s vattendirektiv och Vattenkraftens miljöfond
EU:s vattendirektiv från år 2000 innebär att vattnet ska vara av god kvalitet och räcka till alla. Sveriges alla runt 2 000 vattenkraftverk ska prövas för att leva upp till de nya reglerna. Prövningarna sker i våra mark- och miljödomstolar och beräknas ta runt 20 år.
Alla kraftverksägare kan söka pengar ur Vattenkraftens miljöfond för en större del av kostnaden för eventuella miljöåtgärder som bedöms krävas för att leva upp till de nya kraven. Särskild hänsyn ska också tas för att inte Sveriges elproduktion ska minska för mycket.