Ny studie: Gravida bland de mest oroade för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

De ses inte som en riskgrupp men tillhör ändå dem som oroar sig mest över coronavirusets framfart.

I en ny studie från Göteborg universitet visar forskare att gravida och nyförlösta tänker mer på konsekvenserna av pandemin än några andra i samhället.

– Jag är mest orolig att jag ska bli sjuk, och att det ska hända något med barnet, säger gravida Elin Strömstedt.

29-åriga Elin Strömstedt från Norsjö i Västerbotten ska föda barn i början av nästa år. Hon berättar att hon har känt sig väldigt orolig under sin graviditet, och att månaderna innan förlossningen varit speciella.

Eftersom frågetecknen kring coronaviruset och gravida fortfarande är många upplever Elin Strömstedt att det blir extra svårt.

– Det finns ingen information som man kan lita helt på i och med att allt är så nytt. Så jag känner viss panik, jag lämnar ju inte huset ens, säger hon.

Även sambons påtvingade utevaro bidrar till hennes oro.

– Min sambo har inte kunnat vara med på besök hos barnmorskan eller på något ultraljud. Jag har fått ringa upp honom direkt efteråt och berättat hur det går, säger Elin Strömstedt.

”En särskilt utsatt grupp”

Vid Göteborgs universitet har man sedan september förra året följt gravida och deras partners i en studie om förändringar i synen på samhället under det att man skaffar barn.

När pandemin slog till med full kraft jämförde forskarna bakom den studien sin data med hur befolkningen i stort upplevde coronaviruset.

– Vi kunde se hur de gravidas oro förändrades under pandemin. De var oroliga för sig själva och sin egen hälsa, men också för sitt barn och för sin partner, säger Elin Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborg universitet och en av forskarna bakom studien.

Enligt Elin Naurin är en av de viktigaste upptäckterna att gravida och nyförlösta är extra utsatta.

– Gravida tänker oftare på pandemin och dess konsekvenser än vad riskgrupper som 70-plussare gör, säger hon.

Så säger Folkhälsomyndigheten

Enligt Folkhälsomyndigheten finns inget som tyder på att en covid-19-infektion förs över från modern till barnet. Däremot uppmanar Folkhälsomyndigheten gravida att undvika att bli sjuka då en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig.

Hör mer om studien och att vara gravid under pandemin i inslaget ovan.

Det här är studien

  • Studien är gjord på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
  • SOM-institutet har gjort en tvärsnittsudie som ”belyser coronapandemin utifrån olika aspekter”. Den tvärsnittsstudien används tillsammans med forskningsprogrammet Graviditetspanelen.
  • I Graviditetspanelen ingår 3828 gravida kvinnor och 3113 partners. Personerna till panelen har rekryterats på Östra sjukhuset i Göteborg under perioden september 2019 till mars 2020.
  • I SOM-institutets tvärsnittsstudie ingår 6 000 slumpmässigt utvalda personer från befolkningsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.