Pressträff med utbildningsminister Mats Persson (L) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) som presenterar utredaren Michael Tärnfals som ska utreda hur socionomutbildningen bättre förbereder för brottsförebyggande arbete.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och utbildningsminister Mats Persson (L) presenterar utredaren Michael Tärnfals. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Ny utredning: Socionomer ska lära sig om ungdomsbrottslighet

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka gängkriminaliteten vill regeringen genomföra ändringar i utbildningen för socionomer. Nu tillsätts en utredning som ska titta på om ungdomskriminalitet kan bli ett obligatoriskt utbildningsmoment för studenterna.

Orsaken till förändringarna av socionomutbildningen är den växande kriminaliteten bland unga. Den organiserade brottsligheten är systemhotande och gängkriminella rekryterar unga för att begå brott, framhåller Persson (L) vid en pressträff.

– Regeringen har detta som en av våra prioriterade frågor, säger han.

– Ingen människa går oberörd från de fruktansvärda händelser runtom iSverige som vi hela tiden tar del av. Det kräver tuffa tag ochhårdare straff men också förebyggande insatser.

Ny utredning

Nu tillsätts en ny utredning och särskild utredare blir Michael Tärnfalk, lektor i socialt arbete vid Uppsala universitet. Utredaren ska också se vilka möjligheter som finns att specialisera sig i socialt arbete inom området ungdomsbrottslighet.

– Inget barn föds ju kriminellt utan det är verkligheten omkring som formar barnet. Då är det oerhört viktigt att olika myndigheter samarbetar. Där är socialtjänsten ett nav, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Utbildningen för socionomer ska ge så skarpa verktyg som det bara går, anser hon.

Universitet kritiska

Redan i Tidöavtalet framgick att regeringen och Sverigedemokraterna vill förändra socionomutbildningen och göra kriminalitet bland ungdomar till ett obligatoriskt utbildningsmoment. Det har väckt kritik bland en rad företrädare för utbildningen, som motsätter sig det de anser vara politisk detaljstyrning av en akademisk utbildning.

– Det är ett flagrant övertramp. Det är viktigt att politiken och akademin håller armlängds avstånd, har Lunds universitets rektor Erik Renström tidigare sagt till SVT.

Mats Persson (L) anser dock att det är befogat med ändringar från politiskt håll.

– För det första är samhällsproblemet så pass stort att vi menar att politiken måste träda in för att ge samhället rätt verktyg för att pressa tillbaka kriminaliteten. För det andra finns det redan mål i utbildningen när det gäller mäns våld mot kvinnor till exempel, så redan idag sänder politiken signaler om vad utbildningen ska innehålla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.