• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fästing och Anton de Jong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om den nya fästingen som kommit till Sverige – och som kan bära med sig sjukdomar. Foto: SVT

Nya fästingarten brokig fårfästing upptäckt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den nya arten hittas ofta betydligt längre söderut i Europa – men har nu gjort entré i Sverige.

Brokig fårfästing hittades under förra året och kan bära på flera smittämnen. Men experten manar till lugn.

– Man ska inte gå runt och vara orolig, säger Anton de Jong, infektionsbiolog på SVA.

Vanligtvis hittas brokig fårfästing, eller Dermacentor marginatus, i södra Europa eller länder som Iran och Kazakstan, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Under förra året upptäcktes arten i Stockholm.

– Det är en fästing som är lite större än en vanlig och har ett brokigt mönster på ryggen. Man kan förstå av namnet att den tycker särskilt om får, men man har sett att den går på många andra djur, säger Anton de Jong.

Likt andra fästingar kan den bära på smittämnen, bland annat Krim-Kongovirus som kan orsaka blödarfeber. Sjukdomen saknar behandling och har hög dödlighet.

Men även andra fästingar kan sprida viruset.

– Den kan precis som våra vanliga fästningar sprida många olika virus, bakterier och parasiter. Även en vanlig fästing kan sprida den, men den är inte en lika bra värd, säger Anton de Jong, infektionsbiolog.

Han tycker inte att det finns skäl till oro, men uppmanar folk att vara vaksamma.

– Man ska vara uppmärksam på om man får fästingar, plocka bort dem och skicka dem till oss ifall de ser annorlunda ut.

Alla ovanliga fästingfynd som gjordes förra året har analyserats, och alla visade negativt för Krim-Kongoviruset, enligt SVA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.