• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringen vill göra förändringar i hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos långtidssjukskrivna. Foto: SVT

Nya lättnader för långtidssjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se ytterligare förändringar i reglerna för hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos långtidssjukskrivna. Det är innebörden av ett lagförslag man fattar beslut om på torsdagen.

– Människor ska inte bli av med sjukpenningen genom en prövning mot fiktiva jobb, utan nu ska prövningen av arbetsförmågan göras mot angivna yrkesgrupper, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT.

Regeringen vill alltså göra ytterligare förändringar i hur Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan hos långtidssjukskrivna.

Arbetsförmåga ställs mot yrkesgrupp

Tidigare fungerade det så här: Om man varit sjukskriven i 180 dagar så bedömde Försäkringskassan den sjukskrivnes arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. I praktiken har det inneburit att många blivit av med sin ersättning.

Nu vill regeringen att arbetsförmågan istället görs mot en angiven yrkesgrupp. Försäkringskassan ska tala om för den enskilde inom vilken yrkesgrupp man bedömt att eventuell arbetsförmåga finns. Det är innehållet i en proposition som regeringen beslutar om imorgon.

– Det som hänt när prövningarna gjorts mot fiktiva jobb är att många människor tappat förtroendet för sjukförsäkringen. Nu blir det väldigt tydligt vilket arbete man har en arbetsförmåga gentemot, och då har också den försäkrade möjlighet att överklaga det här beslutet, säger Ardalan Shekarabi.

Den 15 mars trädde ny lagstiftning i kraft som innebär att arbetsförmågan efter 180 dagar ska bedömas mot den arbetsplats man redan har, istället för mot hela arbetsmarknaden – men bara om övervägande skäl talar för att man inom 365 dagar kan återgå dit i samma omfattning som tidigare.

Färre ska bli utförsäkrade

Tillsammans med den här förändringen menar ministern att färre lär bli utförsäkrade.

– I kombination med lagändringen som trädde i kraft den 15 mars så innebär det att fler kommer att kunna behålla sjukpenningen, säger Ardalan Shekarabi.

I morgon tänker regeringen också ändra det så kallade regleringsbrevet för Försäkringskassan, med avsikten att man inte ska minska sjukpenningtalet genom avslag.

– Vi vill inte minska sjuktalen genom avslag på människors ansökan om sjukpenning. Det Försäkringskassan ska göra nu är att sätta fokus på tidigare rehabiliteringsinsatser när folk blir sjuka och förebyggande insatser så att folk inte blir sjuka, säger Ardalan Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.