Bostadskrisen håller i sig för landets studenter, enligt en undersökning från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT, Pressbild Sverige förenade studentkårer

Bostadskrisen fortsätter – studenter riskerar att stå utan bostad

Uppdaterad
Publicerad

I 12 av 33 studentstäder riskerar studenterna att stå utan boende i över ett halvår. Studenter riskerar avbryta sina studier pågrund av bristen på bostäder, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Många studenter som hör av sig till oss är desperata och har panik, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS.

Snart är sommaren slut och höstterminen för landets högskolestudenter börjar, men många riskerar att stå utan bostad. I dag är 12 av 33 städer så kallat rödlistade, vilket betyder att det tar längre än en termin att få boende från och med det att man börjat plugga, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS.

– Det ser lika dåligt ut som förra året. Många studenter tvingas inleda sin studietid med att leta efter en bostad. Att hela tiden leta efter någonstans att bo tar fokus från studierna, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS.

”Måste avbryta utbildningen”

Resultatet visar också att 12 städer är gulmarkerade, vilket betyder att de kan erbjuda boende någon gång under höstterminen. Endast nio städer har grön markering och kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom en månad.

– Många studentkårer runt om i landet kontaktar oss och säger att flera studenter inte kan börja eller måste avbryta sin utbildning eftersom att de inte hittar ett boende, säger Matilda Strömberg.

Bostadsministern tycker det är oacceptabelt att man ska behöva avstå en utbildning för att man inte har boende.

– Det är oacceptabelt. Att vi har nog med studentbostäder är viktigt för samhället, för att vi ska få den kunskap vi behöver. Man ska inte behöva avstå från en utbildning för att man inte har ett boende, säger Per Bolund (Mp) i SVT:s Morgonstudion.

Foto: SVT Grafik

”De har panik”

I Linköping har bostadssituationen förvärrats sedan förra året. Den växande studentstaden har gått från kategorin gul till röd.

– Många studenter som hör av sig till oss är desperata och har panik. De frågar om de ska tacka nej till platsen de fått eftersom de inte har någonstans att bo, säger Sara Sandberg, som är boendeombud på Kombo, en hyresgästorganisation för studenter vid Linköpings universitet.

Hon är tydlig med att Kombo aldrig säger åt någon att tacka nej till en studieplats.

– Det löser sig alltid till slut, även om det kan ta lite tid. Det är helt klart att vi behöver fler bostäder för våra studenter. Visst byggs det, men de hinner inte med i den takt som folk tas in på utbildningarna, säger Sara Sandberg.

Utbildning blir en klassfråga

Men även om en student erbjuds bostad , så är hyran många gånger för hög. 

– Många nybyggda studentbostäder är för dyra. Studenterna får då vända sig till andrahandsmarknaden, vilket inte är tryggt.

Matilda Strömberg menar att när det inte finns tillräckligt med bostäder för alla studenter, så blir tillgången till högre utbildning en klassfråga.

– Slutsatsen blir att din ekonomi eller vilka kontakter du har påverkar om du kan gå en utbildning eller inte. Det påverka den enskilda individen, men också samhället i stort. Högre utbildning ska vara tillgänglig för alla, säger hon.

Om undersökningen:

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har de senaste tio året undersökt bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart.

Studentkårerna och de största student-bostadsförmedlarna i respektive stad kontaktas och bedöms efter ett antal kriterier. SFS kriterier är framtagna för att garantera studenter en trygg och hållbar bostadssituation under hela  studietiden.

Sveriges förenade studentkårer är en sammanslutning av studentkårer som representerar cirka 270 000 studenter och doktorander vid Sveriges universitet och högskolor.

Källa: SFS

SFS kriterier för ett tryggt boende

Studenten: Alla studenter som studerar minst 15 högskolepoäng per termin ska erbjudas boende. Det spelar ingen roll om studenten är folkbokförd i kommunen sedan tidigare eller inte.

Kontrakt: Permanent förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Boendeform: Hyresrätt i form av korridorrum, studentlägenhet, ordinarie hyresrätt eller del i hyresrätt (exempelvis dubblett eller tripplett).

Läge: Boendet som erbjuds ska vara beläget inom 30 minuters avstånd från högskolan med bra kollektivtrafik.

Kostnad: Rimlig hyra i relation till studiemedel. En rimlig hyra är 35 procent av studentens inkomst. Om studenten betalar hyra tio månader om året, slår vi ut kostnaden på tolv månader.

Tillträde: Tillträde till bostaden senast 30 dagar efter att anmälan om studentboende har registrerats, alternat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.