Bristen på studentbostäder är en återkommande nyhet inför varje hösttermin.
I dag är 12 av 33 städer så kallat rödlistade, vilket betyder att det tar längre än en termin att få boende från och med det att man börjat plugga, enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS.
”Oacceptabelt”
Man menar också att studenter riskerar att avbryta sina studier på grund av bostadsbristen.
– Det är oacceptabelt. Att vi har nog med studentbostäder är viktigt för samhället, för att vi ska få den kunskap vi behöver. Man ska inte behöva avstå från en utbildning för att man inte har ett boende, säger bostadsminister Per Bolund (Mp) i SVT:s Morgonstudion.
Bostadsministern säger att regering nu lagt in en högre växel och att man ser till att det byggs fler studentbostäder än tidigare.
– Men jag förstår att det är frustrerande för studenter som kämpat hårt för att få bra betyg och fått plats på sin drömutbildning – att sen inte få något boende.
Hitta andra lösningar
Per Bolund menar att man måste se till att det byggs mer, men också att alla aktörer ser till att hittar andra lösningar – till exempel att studenter kan gå ihop och dela på en större lägenhet.
Det går heller inte att bara bygga nya bostäder, det måste också vara bostäder som studenterna har råd med.
Här krävs statligt investeringsstöd enligt Per Bolund. Bland annat för att kunna ställa krav på de bolag som tar emot stödet att bygga lägenheter med lägre hyra.