Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och utbildningsminister Anna Ekström om nya regeringsbeslut kring utbildning- och arbetsmarknad. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Nytt regeringsbeslut: Arbetslösa ska få studera med bibehållen ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går ut med två nya beslut om Arbetsförmedlingen och utbildning för arbetslösa.

– Fler arbetslösa ska kunna studera med bibehållen ersättning och Arbetsförmedlingen får i uppdrag att anvisa arbetssökande till reguljär utbildning, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under en gemensam pressträff med utbildningsminister Anna Ekström (S).

Arbetslösa med kort utbildning är överrepresenterade hos Arbetsförmedlingen – var tredje inskriven saknar gymnasieutbildning. Det handlar totalt om 150 000 personer. De åtgärder som nu presenteras riktar sig mot just denna grupp, bland annat genom att ändra på reglerna för studiestartsstödet, meddelar Eva Nordmark.

– Tidigare har det funnits krav på att man ska ha varit arbetslös i minst sex månader innan man kan ta del av det. Nu är det en möjlighet också för nyligen arbetslösa, säger hon.

Får behålla aktivitetsstödet

Regeringen har också skickat ut nya direktiv till Arbetsförmedlingen.

– Andelen som övergår till reguljär utbildning, särskilt yrkesutbildning, ska öka väsentligt bland dem som saknar gymnasieutbildning, säger Nordmark.

För att underlätta för arbetslösa att kunna studera ändras också reglerna kring aktivitetsstöd. En större andel av de som behöver gymnasieutbilda sig ska nu kunna behålla aktivitetsstödet medan de studerar.

– Det här gäller under ett års heltidsstudier av till exempel kortare utbildningar, kurser eller kurspaket där det finns brist på arbetskraft. Det handlar om bland annat om vårdbiträden och yrkesförare, säger Nordmark.

”En palett av åtgärder”

LO välkomnar de nya besluten.

– Det är så oerhört goda nyheter för många av våra medlemmar som är arbetslösa. Nu får de möjlighet att gå en utbildning, och ha råd med det, säger Therese Guovelin, vice ordförande.

Guovelin menar att besluten går i linje med de förändringar som LO har velat driva igenom. Även om mer kan göras är hon nöjd med satsningarna.

– Det behövs en hel palett av åtgärder, men den enskilt viktigaste är att inte utestängas från utbildningen för att man inte har råd, säger hon.

Förändringarna kommer att träda i kraft den 1 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.