• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förhoppningen är att lagändringen ska leda till att fler organ kan doneras. På bilden en så kallad hjärtboxen som är utvecklad för att förse hjärtat med syre och näring under transport Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Nya regler kring organdonation – närståendevetot försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Snart blir det nya regler för organdonation, efter beslut i riksdagen. Närståendevetot försvinner och insatser för att underlätta en möjlig donation regleras i lag.

– Förhoppningsvis möjliggör det att fler liv kan räddas genom transplantation, säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt donationscenter.

De nya reglerna för organdonation börjar gälla 1 juli 2022. Syftet är att öka antalet organdonationer och därmed rädda fler liv.

Organbevarande behandling

Lagändringen innebär att det blir tydligare stöd för så kallad organbevarande behandling.

Organbevarande behandling handlar oftast om vårdinsatser som patienten redan får – exempelvis intensivvård. Men det kan också handla om blodtrycksreglerande läkemedel eller vård i respirator.

Frågan om donation kan bli aktuell först när patientens liv inte längre går att rädda.

– Det är viktigt att lyfta fram att hälso- och sjukvården i första hand gör allt för att patientens eget liv kan räddas, det är först när livet inte går att rädda som frågan om donation kan bli aktuell,  säger Anna Aldehag.

Om den organbevarande behandlingen inte kan vänta till efter döden, får den bara medför ringa smärta eller ringa skada för att en patient ska kunna bli organdonator. Organbevarande behandling får pågå i högst 72 timmar.

Närstående kan inte förbjuda

Lagändringen innebär också att det så kallade närståendevetot tas bort. Om patientens inställning till organdonation är okänd har närstående inte längre rätt att fatta beslutet.

– Man har lyft att den enskildes inställning till donation får en mer central roll i och med att närståendes rätt att förbjuda donation tas bort, men närstående ska underrättas och har fortfarande en viktig roll som källa till information, säger Anna Aldehag.

Hälso- och sjukvården tittar alltid i donationsregistret och pratar med närstående när donation utreds. Om donationsviljan är negativ blir donation inte aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.