Feberfri i två dagar och stanna hemma minst sju dagar efter det att du insjuknat i covid-19. Det är några av de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten kommit fram till när det gäller smittsamhet av sjukdomen som orsakas av coronaviruset.
Utöver de vanliga råden, där man ska stanna hemma vid förkylningsymtom och att hålla avstånd till andra människor, så har myndigheten alltså komma fram till en rad andra riktlinjer som dels riktar in sig på allmänheten och dels riktar in sig på speciellt utpekade grupper.
– Vi har gjort lite skillnad på om man är inne på sjukhus och har svåra symtom eller om man har lättare symtom. När man inte behöver söka vård, ska det ha gått två dagar där man är symtomfri också minst sju dagar sedan man fick symtom, så man inte känner sig pigg vissa dagar och sedan får symtom igen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Särskilda boenden
Ett exempel på annorlunda smittriktlinjer är de som är verksamma inom särskilda boenden för äldre samt korttidsvård och miljöer med särskilt känsliga individer. Där gäller det att vara feberfri i två dagar och att man har varit isolerad minst 14 dagar efter insjuknande, detta efter den så kallade försiktighetsprincipen. Samma regler gäller för sjukhusvårdade personer som haft allvarligare symtom för covid-19.
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att kunskapen om smittsamheten av covid-19 fortfarande är begränsad men att flera studier som genomförts pekar på att man tycks vara som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet.
Arbetsgrupp
Kriterierna har tagits fram tillsammans med en arbetsgrupp bestående av representanter från Svenska Infektionsläkarföreningen, Föreningen för klinisk mikrobiologi, Svenska Hygienläkarföreningen, Smittskyddsläkarföreningen samt Folkhälsomyndigheten.
Så här lyder kriterierna för smittfrihet vid covid-19
- Personer med konstaterad covid-19 som håller sig isolerade i hemmet kan bedömas som smittfria efter minst två dygns feberfrihet och allmän förbättring, när det dessutom gått minst sju dygn sedan insjuknandet.
- För personal inom vård och omsorg med misstänkt eller konstaterad covid-19 gäller samma tidsgränser, med tillägget att de alltid bör provtas vid misstanke.
- Symtomfria personer bör generellt inte provtas, men om det ändå skett så kan man bedöma dem som smittfria först sju dagar efter positivt prov. Skulle de utveckla symtom efter provtagningen så får man räkna från insjuknandedagen. Om de nyligen haft symtom förenliga med covid-19 kan man räkna från den insjuknandedagen.
- Inom särskilda boenden för äldre samt korttidsvård och miljöer med särskilt känsliga individer så tillämpas, med hänvisning till försiktighetsprincipen, tidsgränsen minst 2 dagars feberfrihet och stabil förbättring samt 14 dagar efter insjuknande.
- För sjukhusvårdade personer som haft en svårare sjukdomsbild så är kriterierna minst 2 dygns feberfrihet med stabil klinisk förbättring samt minst 14 dagar från insjuknandedagen, ända upp till 21 dagar för de allra sjukaste som också behövt vård på intensivvårdsavdelning.