Reporter Diamant Salihu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska gängen pressas inifrån Iran: ”Besvärlig, knivig situation för att uttrycka det milt” Foto: SVT

Nya uppgifter: Iran pressar Ismail Abdo att beordra dåd i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan SVT berätta hur huvudrivalerna i Foxtrotkonflikten, Rawa Majid och Ismail Abdo, pressas av Iran att utföra våldsdåd i Europa.

Iran försöker närmast få Abdo-sidan att utföra attentat mot regimkritiker och israeliska intressen, enligt SVT:s uppgifter.

Förra veckan sköts det mot Israels ambassad i Stockholm. Några timmar senare inträffade explosioner nära Israels ambassad i Köpenhamn, något som misstänks ha orsakats av två handgranater.

Två unga svenskar är i dag häktade misstänkta för explosionerna – varav en också kopplas till skjutningen i Stockholm.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

SVT:s Uppdrag granskning jobbar just nu med en kommande serie om Foxtrotkonflikten. Efter dåden kunde de avslöja att dessa ska ha utförts på uppdrag av Foxtrotnätverket som leds av Rawa Majid, känd som Kurdiska Räven. En hypotes som både svensk och dansk polis uppges ha.

Från Ismail Abdos, känd som Jordgubben, sida kommer nu helt nya uppgifter om att nätverket pressas av Iran att utföra dåd på flera håll i Europa. En prioriterad måltavla uppges vara ett medieföretag som Iran betraktar som regimfientligt.

Andra viktiga måltavlor uppges vara ”allt med koppling till Israel – synagogor, ambassader, diplomater”, enligt uppgift inifrån nätverket. Uppmaningen från regimen uppges vara att utföra sprängningar eller skjutningar mot både fastigheter och personer.

Varnade i våras

Redan i våras varnade Israels underrättelsetjänst Mossad för att Rawa Majids nätverk skulle utföra våldsuppdrag åt Iran.

Även Majids rival, Ismail Abdo, anklagades för att agera på samma sätt åt regimen, efter flera incidenter mot Israels ambassad i Stockholm.

Från Abdo-sidan förnekas all inblandning i ambassaddåden och de tidigare anklagelserna från Mossad tillbakavisas. Och även nu uppges Ismail Abdo inte vilja agera på Irans uppmaningar.

”Han har vägrat utföra något för iranska regimen och kommer inte heller göra något åt regimen, för att han inte vill användas av Iran för politiska syften. Jordgubben är bara ute efter Rawa för att hämnas mordet på sin mamma”, uppger en källa nära Abdo.

Ismail Abdos mamma sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala förra hösten – och hans forna vänner i Foxtrot anklagas för att ha beställt mordet.

Iran ska ha försökt påverka Abdo genom att använda sig av en allierad i Iran som befinner sig i en svår situation. Som del av strategin ska Iran ha erbjudit Abdo både vapentillgångar och information om Majid, och löften som ska gynna den allierade, enligt SVT:s uppgifter.

Säpo har tidigare bekräftat att den iranska regimen använder sig individer från den organiserade brottsligheten för att utföra våldsdåd i Sverige.

Polisbilar står parkera med blinkande ljus på en nattlig gata, medan polispersonal omger en person som är klädd i skyddsdräkt. Den ena bilden visar en scen med flera poliser som arbetar på plats, och den andra visar en närmare vy av den person som leds bort av en polis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har sett vad Israel är kapabla till” – hör Diamant Salihu om oron inom Foxtrot-nätverket efter dåden mot ambassaderna. Foto: TT/DR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella gäng kopplas till Iran

Mer i ämnet