Tommy Laursen: ”Svenska kriminella mer riskbenägna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Danska polisen: ”Svenska kriminella mer riskbenägna än danska” Foto: Firat Celik

Svensk man häktad i Danmark – misstänks ha koordinerat flera mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En svensk medborgare är misstänkt för inblandning i fyra mordförsök i Köpenhamn. Den 21-åriga mannen har nu häktats i dansk domstol. Bland annat misstänks han för att ha agerat mellanhand åt en dansk-svensk gängallians med Ismail Abdo i spetsen, enligt uppgifter till SVT.

Den misstänkte mannen, som är 21 år gammal och hemmahörande i Växjö, greps av svensk polis den 9 augusti. Ett par dagar senare häktades han vid Växjö tingsrätt, i väntan på att utlämnas till Danmark.

På onsdagsförmiddagen häktades den misstänkte mannen vid Köpenhamns byret.

Svenska kriminella i Danmark

– Han nekar till brott. Han är häktad i fyra veckor, säger mannens advokat Stefan Möller Jörgensen till SVT.

Agerat mellanhand

Polisen misstänker att mannen har haft en ”koordinerande roll” i flera gängrelaterade brott som skett under sommaren och agerat mellanhand åt den dansk-svenska gängalliansen med Ismail Abdo i spetsen, enligt uppgifter till SVT.

Han misstänks också för olaga vapeninnehav. Brotten ska ha skett mellan april och juli i år.

Enligt uppgifter till SVT ska 21-åringen bland annat vara misstänkt för inblandning i flera misslyckade attentatsförsök mot MC-klubben Comanches. Det var i april då flera unga pojkar greps med skjutvapen, på väg till Comanches klubbhus, innan de hittade någon av klubbmedlemmarna.

Nekar till brott

Den misstänkte har tidigare nekat till brott samt överklagat både beslut om häktning och överlämning till Danmark, enligt TV2.

Den svenska åklagaren har begärt att mannens telefon ska överlämnas till dansk polis, vilket godkändes av Växjö tingsrätt. Även det beslutet har den misstänkte överklagat.

Ett femtontal svenskar sitter just nu häktade i Danmark, misstänkta för inblandning i dåd kopplade till en pågående gängkonflikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska kriminella i Danmark

Mer i ämnet