Liberalerna pressas av rekorddåliga opinionssiffror. I partiet finns många som anser att borgerliga väljare skrämts bort av samarbetet med den rödgröna regeringen.
De vill att L ger besked om att det är samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna som är målet efter nästa val.
Även partiledaren Nyamko Sabuni har svårt att se fördelar med att fortsätta nuvarande samarbete även nästa mandatperiod.
– Mycket av det vi vill göra som är bättre för landet, tror jag inte görs bäst inom ramen för den konstellation av partier vi är i idag, säger Sabuni.
Hon pekar till exempel på att L anser att kärnkraft behövs för att minska klimatpåverkande utsläpp och att försvaret behöver ytterligare höjda försvarsanslag på sikt.
”Är problematiskt”
Sabuni tror inte på ”fyrmannakonstellationen” med S, MP, C och L. Hon ser däremot inga problem med att samtala med varje parti för sig.
– Men just denna konstellation som är, tror jag är problematisk på många sätt, säger hon.
Sabuni pekar till exempel på att Centern och Miljöpartiet har väldigt olika syn i flera frågor. Och att Socialdemokraternas relation till MP gör Liberalernas förhållande till Socialdemokraterna komplicerat.
– Jag tror inte att man ska förvänta sig att det ska uppstå någon typ av januaripartier 2.0, säger Sabuni.
Olika syn på samhällsutveckling
Samtidigt tycker hon att samarbete kring januariavtalet och budgeten under denna mandatperiod ändå ”på det stora hela” gått bra. Reformer på skolområdet, åtgärder mot hedersvåld, sänkt skattetryck bland annat genom slopad värnskatt och mer pengar till försvaret pekar Sabuni ut som Liberalernas största framgångar.
– Men det går ju inte att komma ifrån att det är fyra partier med väldigt olika syn på hur samhället ska utvecklas och det gör det svårare förstås, säger Sabuni.
– Det är hårda debatter, det är stora kompromisser, ibland konstiga kompromisser.
Sabuni pekar på ett exempel i budgetpropositionen för 2020.
– Där lyckades vi både höja och sänka skatten på bränsle. Det blev ju jättekonstigt kommunikationsmässigt, säger hon.