Under tisdagskvällen väntas priset bli som dyrast med drygt sex kronor per kilowatttimme. Enligt Lotta Aronsson på Eon är det svårt att säga vem som drabbas hårdast av prisutvecklingen.
– Har du rörligt pris och ett dygn som är extra dyrt så drar det upp snittpriset. Men det är ändå 31 dagar i december, det spelar ingen roll när du förbrukar din el under den här månaden. Det är inte extra dåligt att förbruka den i morgon, det beror ju på vad snittet blir för hela månaden, säger hon till SVT Nyheter.
– Man skulle kunna säga att de som har timpris råkar mest illa ut. Det är klart, då betalar du priset för den enskilda timmen gånger den förbrukning du har just då. Men har du timpris så har du ofta en förbrukning som du kan flytta på lite.
Läs mer: Elprischocken drabbar mer än en miljon småhus
Enligt Lotta Aronsson är det inte troligt att priserna på el sjunker i närtid.
– Som det är nu så finns det en risk att vi kommer ha fortsatt höga nivåer, men att det kommer röra sig runt en relativt hög nivå.
Analytikern: Priset på gas avgörande
Enligt Jennie Nyberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen, beror det höga priserna mestadels på vad som händer utanför Sverige.
– Det har varit höga elpriser under hela hösten och framförallt beror det på de höga priserna på gas som vi har globalt och i Europa just nu. Vi har en integrerad elmarknad i Europa där priset sätts gemensamt i alla länder, säger hon.
– Den senaste veckan har priset på gas gått upp ytterligare och nått nya rekordnivåer. Vi fick inte så stort genomslag förra veckan i Norden eftersom det blåste väldigt mycket, vilket tog ut effekten av de höga gaspriserna. Men den här veckan kommer det blåsa mycket mindre och temperaturerna droppa. Då får vi höga elpriser.