Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

ÖB vill ha långsiktigt besked: ”Önskar tydliga besked”

Uppdaterad
Publicerad

ÖB Micael Bydén vill redan nu ha besked om försvarsanslagen kommer att höjas åren 2026 och 2027. Det ger värdefull tid för att planera verksamheten, säger han till SVT Nyheter.

– Ju längre tidsperspektiv desto bättre. Man ska ha respekt för att det tar tid att bygga militär förmåga, oavsett om det handlar om att utbilda personal eller ledtiden som krävs för att anskaffa materiel. Så ju längre bort, oavsett vad man sätter för år, desto bättre, säger Micael Bydén.

Överbefälhavaren, ÖB, svarar på frågan vad det skulle betyda att redan nu få veta om försvarsanslagen kommer att höjas under åren 2026 och 2027.

SVT Nyheter ställer just den frågan eftersom det är den största låsningen mellan regeringen och den borgerliga oppositionen, inklusive samarbetspartierna, inför det kommande försvarsbeslut som ska fattas av riksdagen senare i höst.

Hultqvist har sagt att beslut får vänta

Oppositionen tillsammans med Sverigedemokraterna vill att försvaret redan nu ska få besked om en ytterligare anslagshöjning på fem miljarder under åren 2026 och 2027. Motivet har varit att Försvarsmakten ska kunna planera för ytterligare satsningar framöver. Försvarsminister Peter Hultqvists (S) besked har hittills varit att det beslutet får vänta.

ÖB har tidigare sagt att den historiskt höga satsning som nu sker på en upprustning av försvaret under de kommande åren ändå inte är tillräckligt för att nå upp till det som en blocköverskridande försvarsberedning var överens om förra året. Oavsett vad man kommer fram till om pengapåsen för åren som följer efter 2025 kommer att innehålla så är ändå ett besked önskvärt, enligt ÖB

– Jag önskar tydliga besked om uppdraget och vad då uppdraget kommer med för resurser. Och ju längre perspektivet är desto är bättre är det för Försvarsmakten och vår verksamhet här och nu och på längre sikt, säger Micael Bydén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.